Statul Islamic revendică responsabilitatea pentru atentatele din Iran de la mormântul lui Qasem Soleimani
Filiala afgană a Statului Islamic revendică responsabilitatea pentru exploziile de miercuri din timpul ceremoniilor de la memorialul dedicat liderului iranian Qasem Soleimani, în timp ce Teheranul întărește securitatea la granițele sale estice, transmite The Guardian.
Foto Profimedia
Statul Islamic a revendicat responsabilitatea pentru atacul de miercuri asupra unei mulțimi din sudul Iranului care participa la comemorarea morții comandantului de rang înalt al Gardienilor Revoluției, Qasem Soleimani.
Cel puțin 84 de persoane au murit miercuri când două explozii au lovit mulțimea din apropierea mormântului lui Spleimani din orașul Kerman, la patru ani după ce acesta a fost ucis de o dronă americană în Bagdad.
La începutul zilei de joi, Iranul declarase că își consolidează securitatea de-a lungul granițelor sale cu Afganistanul și Pakistanul, în primul semn tangibil că suspectează că atacul a fost opera unei filiale a SI.
Mai târziu în cursul zilei, într-o declarație postată pe canalele Telegram afiliate, gruparea militantă musulmană sunnită a declarat că doi membri ai SI și-au detonat centurile explozive în mulțime.
Atenția s-a concentrat asupra Statului Islamic Provincia Khorasan, un grup sunnit care operează în principal în Afganistan și care se resimte față de daunele aduse cauzei Statului Islamic de către Soleimani în Irak și Siria.
"Avem puncte la granița dintre Afganistan și Pakistan care reprezintă o prioritate pentru blocare", a declarat ministrul iranian de interne, Ahmad Vahidi.
Unul dintre principalele obiective va fi limitarea traficului care traversează granița, lucru care va fi discutat cu talibanii. Un lider al opoziției afgane, Ahmad Massoud, a trimis deja un mesaj de condoleanțe Iranului în care a lăsat să se înțeleagă că el crede că SI este implicat.
Într-o declarație, Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a condamnat ceea ce a descris drept un "atac terorist laș" în Kerman și a transmis condoleanțe familiilor victimelor și guvernului iranian.
Gardienii Revoluției au promis un răspuns dur, descriind atacul drept un "act orb și răutăcios pentru a induce insecuritate în țară și a se răzbuna pe dragostea și devotamentul marii națiuni iraniene".
Prim-vicepreședintele Iranului, Mohammad Mokhber, a declarat reporterilor că cei responsabili vor "primi o acțiune de represalii foarte puternică din mâinile soldaților lui Soleimani".
Tensiunile regionale au crescut în ultimele zile, pe fondul războiului din Gaza declanșat de atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, pe care Teheranul l-a salutat, negând însă orice implicare.
Duminică, elicopterele americane au deschis focul asupra rebelilor Houthi susținuți de Iran după ce aceștia au atacat o navă de marfă în Marea Roșie, ucigând mai mulți dintre ei. Marți, un atac israelian cu o dronă a ucis unul dintre cei mai importanți oficiali ai Hamas în Beirut, iar două zile mai târziu, SUA au declarat că au efectuat un atac aerian asupra sediului de sprijin logistic al unei miliții susținute de Iran în centrul Bagdadului, ucigând un comandant de rang înalt al miliției.
Primele reacții iraniene la atacul din Kerman au arătat cu degetul spre SUA și Israel. SUA au respins orice sugestie că ele sau aliatul lor, Israelul, s-ar afla în spatele exploziilor mortale, în timp ce Israelul a refuzat să comenteze.
Experții din afara Iranului au declarat că atacul poartă amprenta SI. Surse occidentale au declarat că este plauzibil ca grupul să fi simțit că pelerinajul aniversar anual bine anunțat ar putea fi supravegheat de forțele de securitate, distrase de evenimente din alte părți.
În 2022, SI a revendicat un atac mortal asupra unui sanctuar șiit din Iran, în care au murit 15 persoane. Printre atacurile anterioare revendicate de SI se numără două atentate gemene cu bombă în 2017 care au vizat parlamentul iranian și mormântul fondatorului Republicii Islamice, ayatollahul Ruhollah Khomeini.
Teheranul îi acuză adesea pe dușmanii săi cei mai înverșunați, Israelul și SUA, că susțin grupurile militante care au comis atacuri împotriva Republicii Islamice în trecut.
Joi, personalul spitalului din Kerman a revizuit în scădere numărul morților de la aproximativ 100 la 84 și a declarat că este optimist că cele peste 200 de persoane tratate pentru răni vor supraviețui. Pe măsură ce au fost publicate numele morților, Ministerul Sănătății a declarat că 28 dintre cei răniți aveau vârsta sub 15 ani.
Suleimani, care a ajutat la dezvoltarea "axei regionale de rezistență" a Iranului împotriva SUA prin susținerea grupurilor iraniene de proxy, a primit un statut aproape mitic în Iran de la moartea sa.
Nu există niciun semn că Iranul va lua măsuri rapide de răzbunare pentru atacul din Kerman. În schimb, va încerca să valorifice un val de simpatie în lumea islamică pentru a insista asupra apelului său de a pune capăt la ceea ce consideră a fi intervențiile destabilizatoare ale SUA în Orientul Mijlociu.
Linia dură iraniană laudă în mod frecvent "răbdarea strategică" a Teheranului în încercarea de a elimina pe termen lung SUA din regiune și consideră că Israelul încearcă să antreneze Iranul într-un război total, deoarece Israelul simte că aceasta este cea mai bună cale de a evita retragerea SUA.
Având în vedere că alegerile parlamentare vor avea loc în primăvară, iar înstrăinarea față de regim este larg răspândită, este posibil ca gestionarea securității de către guvern să devină o problemă politică internă.
Fostul președinte iranian Hassan Rouhani, reformator și potențial candidat la adunarea experților din primăvară, a trimis un mesaj codificat în care susținea că securitatea "va fi consolidată prin dobândirea libertăților legitime, garantarea drepturilor fundamentale ale națiunii și angajarea tuturor forțelor simpatizante cu o perspectivă națională".
În schimb, Mahdi Mohammadi, un consilier al președintelui parlamentului, a făcut apel la o schimbare fundamentală ca fiind singura modalitate de a descuraja Israelul și l-a criticat pe Rouhani pentru că, de fapt, a căutat aprobarea Israelului.
Sursa: adevarul.ro