Statul austriac rămâne proprietarul casei natale a lui Hitler

Statul austriac rămâne proprietarul casei natale a lui Hitler

Statul austriac poate să rămână proprietarul casei natale a lui Hitler, pe care a achiziționat-o la sfârșitul anului 2016 pentru a controla modul în care este folosită clădirea, contrar voinței moștenitoarei acestui imobil cu un trecut apăsător, a decis vineri Curtea Constituțională din Austria, informează AFP.

Parlamentul a adoptat în decembrie o lege de expropriere a acestei case din secolul al XVII-lea, situată în centrul orașului Braunau-am-Inn, aproape de granița cu Germania, deschizând astfel calea pentru o modificare arhitecturală profundă a imobilului, pentru ca acesta să nu mai fie utilizat ca un loc de pelerinaj neonazist.

Legea a fost adoptată pentru a pune capăt unui lung proces între statul austriac și proprietara clădirii, Gerlinde Pommer.

Deși Gerlinde Pommer păstrează de mai mulți ani o tăcere mediatică absolută în privința acestui proces dificil, evitând orice apariție publică, ea a contestat totuși la cea mai înaltă instanță austriacă vânzarea forțată a clădirii, pe care o consideră ilegală.

Însă Curtea Constituțională a dat câștig de cauză, vineri, statului austriac, estimând că această expropriere a fost realizată "în interesul general".

"Casa prezintă riscul de a deveni un loc de pelerinaj (...) în beneficiul ideologiei naziste (...) Era deci necesar să ne asigurăm că nicio infracțiune nu va putea fi comisă în acel loc", a precizat Curtea Constituțională austriacă.

Instanța reamintește că vânzarea forțată a fost însoțită de o indemnizație, a cărei valoare nu a fost însă dezvăluită.

Închiriată de statul austriac din 1972 pentru a împiedica folosirea ei în alte scopuri, impunătoarea clădire galbenă în care Adolf Hitler s-a născut în 1889 a adăpostit în trecut un centru pentru persoane cu handicap — o categoriei a populației care a fost victimă a regimului nazist.

Din 2011, proprietara s-a folosit de dreptul ei de veto pentru a bloca orice folosire a casei de către stat, care îi plătea o chirie lunară de 4.800 de euro. Rămas neocupat, imobilul a devenit un loc de întâlnire pentru nostalgicii celui de-al Treilea Reich.

Dorită de ministrul de interne Wolfgang Sobotka, dar combătută de o comisie de experți, ideea demolării casei a fost înlocuită de proiectul unei profunde modificări arhitecturale, pentru ca imobilul să nu mai poată fi identificat.

După finalizarea lucrărilor, o instituție publică se va muta în această clădire, ce va fi folosită în scopuri care vor reprezenta "o antiteză a nazismului", potrivit autorităților austriece.

AGERPRES


populare
astăzi

1 „Prinț” bugetar cu două apartamente în Dubai...

2 Cine e adevăratul suveran al suveraniștilor și cel mai periculos dintre ei. Expert în extremism: „Să nu ne lăsăm păcăliți de acest aspect”

3 De citit ce spune omul ăsta despre rețelele sociale

4 Știrea asta pare SF în raport cu ce probleme grave sunt în jurul nostru...

5 „Va deveni evident că aceasta este doar idioțenia unui om bătrân” / Putin a cerut „să își graveze propriile inițiale” pe lanțurile pentru crucile purta…