Statuia unei sufragete celebre, inaugurată în Manchester
O statuie care o reprezintă pe sufrageta Emmeline Pankhurst a fost inaugurată vineri în Manchester, la exact 100 de ani după ce femeile din Marea Britanie cu vârste de peste 30 de ani au votat pentru prima dată, informează AFP.
Emmeline Pankhurst (1858-1928), originară din Manchester, a înfiinţat Women's Social and Political Union (WSPU) în 1903. A militat activ, alături de cele trei fiice ale sale - Christabel, Adela şi Sylvia -, pentru ca femeile să obţină dreptul de a vota în Marea Britanie şi a fost încarcerată şi eliberată de 11 ori.
Statuia care îi este dedicată, creată de sculptoriţa Hazel Reeves, o prezintă pe celebra activistă pentru drepturile femeilor stând în picioare pe un scaun, în timp ce susţine un discurs, cu un braţ întins ce arată locul în care au avut loc primele reuniuni publice ale sufragetelor.
Cu ocazia inaugurării statuii, instalată în piaţa St. Peter din centrul oraşului, zeci de femei au participat la un marş, deghizate în sufragete şi purtând eşarfe verzi şi violet, culorile emblematice ale acestei mişcări.
O strănepoată a lui Emmeline Pankhurst, Helen Pankhurst, în vârstă de 54 de ani, a declarat că statuia ce o reprezintă pe strămoaşa ei nu este doar "un omagiu magnific adus vieţii şi activităţii lui Emmeline Pankhurst, ci şi mişcării sufragetelor şi rolului jucat de femeile din Manchester, care au militat pentru a obţine dreptul de a vota".
"Legea de reprezentare populară" din februarie 1918 a fost una dintre primele din Europa care au permis femeilor să voteze în cadrul unor alegeri naţionale. Totuşi, a fost nevoie de încă 10 ani, la câteva săptămâni după moartea lui Emmeline Pankhurst, pentru ca femeile britanice să obţină dreptul de a putea să voteze încă de la vârsta de 21 de ani, la fel ca bărbaţii.
În luna aprilie, o statuie a sufragistei Millicent Fawcett a fost inaugurată în faţa Parlamentului britanic din Londra, devenind prima statuie a unei femei ce a fost amplasată în acel spaţiu simbolic.
Spre deosebire de sufragete, aşa cum a fost Emmeline Pankhurst, care susţineau că acţiunile directe sunt necesare pentru promovarea cauzei lor, spărgând vitrinele unor magazine şi incendiind imobile, Millicent Fawcett a fost o sufragistă, adeptă a metodelor non-violente. AGERPRES