Stațiunea montană dependentă de un telescaun vechi de cinci decenii. A rămas pustie de când instalația este pe butuci

Stațiunea montană dependentă de un telescaun vechi de cinci decenii. A rămas pustie de când instalația este pe butuci

Stațiunea montană Parâng a rămas pustie de la începutul iernii, în ciuda zăpezii care acoperă pârtiile de schi. Telescaunul vechi de cinci decenii din stațiune nu a mai fost reparat, iar circulația mașinilor pe șoseaua de acces în zona alpină nu este permisă pe timpul iernii.

Stațiunea montană Parâng, miercuri, 18 decembrie. Freecam.ro

Stațiunea montană Parâng, miercuri, 18 decembrie. Freecam.ro

Imaginile publicate în weekend din stațiunea montană Parâng din Hunedoara arată zona de agrement pustie, spre deosebire de stațiunea montană Straja, aglomerată de turiști chiar și în timpul săptămânii.

Cabanierii și localnicii sunt nemulțumiți că vechiul telescaun din stațiune, care s-a defectat în luna iulie, nu a fost încă reparat, pentru a fi folosit de la începutul sezonului turistic (video: Parâng Ski & Summer Resort, Facebook).

„Noi am estimat că până la data de 1 decembrie putem să punem în funcțiune telescaunul vechi, din păcate a apărut o problemă la cablu, este o porțiune de 200 de metri pe care noi astăzi (marți) o înlocuim, firma este deja în teren și lucrează, iar cred că mâine finalizează înlocuirea cablului pe această porțiune, după care vom face din nou defectoscopia, vom verifica încă o dată cablul, iar după ce vom finaliza această operațiune, cred că săptămâna aceasta, va trebui făcută verificarea ISCIR, după care vom putea da drumul telescaunului vechi”, a declarat, miercuri, primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob Ridzi, la postul local Mondo Tv din Valea Jiului.

Straja, mai animată în timpul săptămânii. Foto: captură webcam

Straja, mai animată în timpul săptămânii. Foto: captură webcam

Turiștii pot ajunge în zona turistică de la poalele Parângului Mic cu un telescaun nou, inaugurat în 2014, dar care este folosit mai rar, în funcție de cerere și în weekend-uri. Însă localnicii spun că defecțiunea vechiului telescaun, construit la începutul anilor ‘70, i-a descurajat pe turiști, iar cabanierii se tem că aceștia și-ar putea anula rezervările pentru sărbători la cabanele și pensiunile din stațiune.

Cum au fost construite primele telescaune din Valea Jiului

Planurile de construcție a primelor două telescaune din Valea Jiului, unul în Munții Parâng și celălalt la Straja, în Munții Vâlcan au fost elaborate de autoritățile regimului comunist la sfârșitul anilor ‘60. În ciuda entuziasmului cu care au fost anunțate, construcția celor două instalații de transport pe cablu a fost anevoioasă.

Construcția telescaunului din Parâng a început în 1970, iar un an mai târziu, instalația se găsea în șantier.

„În scopul uşurării accesului spre cabane şi pârtiile de schi, în masivul Paring a început amenajarea unui telescaun al cărui traseu, în lungime de 2.184 metri, va face legătura între oraşul Petroşani şi viitorul complex sportiv studenţesc aflat în construcţie. S-au făcut pregătirile necesare pentru executarea unui alt mijloc similar de transport, în lungime de aproape trei kilometri, până la cabana Staja, situată în masivul Vulcan, la 1.400 metri altitudine”, informa Agerpres în 1971.

Telescaunul din Parâng a fost inaugurat în decembrie 1973, odată cu cabana turistică IEFS, destinată în principal cazării sportivilor și studenților. Instalația de 2,5 kilometri transportat turiștii din zona Maleia, de la marginea Petroșaniului, până la cota 1.680 metri din Parângul Mic, prezentând o diferență de nivel de peste 600 de metri între stațiile de pornire și sosire.

„În municipiul Petroşani s-a dat în folosinţă un telescaun pentru excursioniştii şi sportivii dornici să urce la Parîngul Mic. De aici excursioniştii pot ajunge la baza sportivă I.E.F.S., la vârfurile Cârja şi Mândra. Cu acest nou mijloc de transport distanța dintre Petroşani si Paringul Mic poate fi parcursă intr-o jumătate de oră. Capacitatea de transport a telescaunului este de 100 de persoane pe oră”, informa ziarul Munca, în ianuarie 1974.

Straja, mai căutată decât Parângul

Zona turistică Parâng a fost declarată stațiune montană și se număra printre zonele de agrement aglomerate iarna, de numeroșii locuitori ai orașelor miniere din Valea Jiului, dar și de studenți, și de pasionații de schi din alte zone ale zone ale României.

Construcția telescaunului spre stațiunea Straja (video) a fost și mai dificilă, chiar dacă instalația de transport pe cablu de circa 2,5 kilometri avea caracteristici asemănătoare cu cea din Parâng.

Plănuit încă din anii ‘60, telescaunul care urca de la marginea municipiului Lupeni la cabana Straja din Munții Vâlcan, cătată de amatorii de schi a fost inaugurat abia în decembrie 1981.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O nouă bombă în Buget! / CCR a desființat supraimpozitarea tuturor pensiilor speciale!

2 Nici pe asta n-au mirosit-o serviciile? / Curg dezvăluirile despre „afacerea MVM Ungaria-E.ON România”

3 Răsturnare de situație! PSD se întoarce la masa negocierilor și se merge înainte / Ultimele informații

4 Foarte corect ce scrie Liliana Ruse

5 ZVON Pe Ciolacu l-ar fi enervat interviurile lui Bolojan și Ciucu