Statisticile pe care Vladimir Putin le-ar vrea departe de atenţia publică
Jurnalistul îşi începe articolul printr-un enunţ simplu: „ Ruşii preferă o realitate alternativă ”. Orth aminteşte faptul că la scurt timp după anexarea Crimeei, ruşii s-au simţit din nou mulţumiţi de imaginea ţării lor, de puterea acestea. Mai precis, 63% din cei chestionaţi consideră că Rusia este „o mare putere”, potrivit cercetării sociologice realizate de Centrul Levada din Rusia. De asemenea, susţinerea deciziei conducerii de la Moscova este undeva la aproape 80%.
Cu toate acestea, jurnalistul înaintează diferite date din statisticile anului 2000 , moment în care Putin a fost ales pentru prima dată pentru a le putea compara cu datele din prezent.
În acel moment, alegerile prezidenţiale din 2000, jurnalistul susţine că doi din trei bărbaţi din Rusia ajungeau să-şi piardă viaţa din cauza bolilor cauzate de consumul de alcool. Rata deceselor depăşea în mod clar rara natalităţii, iar speranţa de viaţă a bărbaţilor era de numai 58 de ani., în timp ce în rândul populaţiei feminine aceasta era de 71 de ani.
O altă problemă era cauzată de răspândirea sifilisului în rândul segmentului de vârstă 10-14, ceea ce era foarte îngrijorător. De asemenea, un procent de aproximativ 30% din populaţia masculină cuprinsă cu vârste între 15 şi 17 ani era considerat sănătos.
Distribuţia de heroină venită pe filiera Afganistanului şi răspândirea HIV erau alte două mari probleme pentru Rusia, a cărei populaţie era 146 de milioane, iar predicţiile sugerau că până în 2025, numărul cetăţenilor ruşi va fi undeva în jurul a 100 de milioane.
Putin însuşi atrăgea atenţia asupra îmbătrânirii populaţiei din ţara sa: „Sunt în pericol să devenim o naţiune senilă”.
Una din întrebările pe care jurnalistul şi le-a pus este dacă anexarea Crimeei a fost o mişcare pentru a rezolva problema deficitului reprezentat de populaţia totală a Rusiei. Însă, cercetarea realizată prin realizarea mai multor specialişti în spaţiul rus nu a oferit un răspuns pozitiv la această interogaţie, deşi o parte din date sunt mai încurajatoare faţă de cele din anii 2000.
În prezent, speranţa de viaţă în Rusia este de 64 de ani pentru bărbaţi şi 76 de ani pentru femei, însă indicele fertilităţii care a scăzut cu aproape 50% în perioada 1987-1999 a dus la un număr diminuat al femeilor care în prezent ar putea da naştere în următorii ani. Două treimi din naşterile care au loc în Rusia sunt realizate de femei cu vârste cuprinse între 20 şi 29 de ani, iar acest segment va fi diminuat în următorii ani de la 13 milioane la 7-8 milioane.
Potrivit profesorului Murray Feshbach de la Universitatea Georgetown, populaţia activă din Rusia este în declin, în fiecare an un milion din aceştia trecând în segmentul celor pensionaţi sau murind. Totodată, doar 30% din copii ruşi se nasc sănătoşi. 25% din bărbaţii ruşi mor înainte de 55 de ani, mulţi din aceştia din cauza bolilor legate de consumul de alcool în exces.
Un alt profesor american, Mark Lawrence Schrad, a lansat de curând o carte intitulată „Vodka Politics”, în cadrul acesteia fiind analizat modul în care vodca şi ţigările au fost folosite de diferiţi conducători ruşi ca mijloc de control social. În cartea americanului, sunt oferite date privind modul în care băuturile alcoolice influenţează demografia Rusiei şi aduce probleme care conduc spre declinul populaţiei ruse.
Alte probleme menţionate de Maureen Orth sunt legate de dependenţii de heroină, precum şi de răspândirea îngrijorătoare a virusului HIV, în perioada 2000-2012 numărul cazurilor crescând de aproape şase ori. Totodată, numărul celor care suferă de tuberculoză este foarte mare.
Sursa: adevarul.ro