STATISTICI Când începi să fii prea bătrân pentru piaţa muncii din România

STATISTICI Când începi să fii prea bătrân pentru piaţa muncii din România

Specialiştii din recrutare arată că firmele, în general, preferă să angajeze tineri, iar companiile le spun din start ce CV-uri să ocolească în momentul în care fac selecţia potenţialilor angajaţi. Din start, eliminaţi sunt cei cu peste 20 de ani de experienţă în câmpul muncii şi care depăşesc 40 de ani.

Cei mai mulţi şomeri trecuţi de 40 de ani au studii medii

Concret, cifrele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) arată că la ora actuală, 145.000 de femei şi bărbaţi care au trecut peste acest prag nu sunt inseraţi în câmpul muncii.

Numărul lor a fost aproape constant în ultimii ani, potrivit aceleaşi surse. Astfel, la nivelul lunii ianuarie 2012, 29% din totalul celor înregistraţi la ANOFM aveau între 40 şi 50 de ani şi nu munceau, în timp ce în ianuarie 2013 procentul acestora a fost unul mai mic, de 24,45%.

„În categoria de vârstă 40 – 50 de ani din rândul şomerilor înregistraţi în evidenţele noastre, în ianuarie 2014 procentul cel mai ridicat s-a înregistrat în rândul şomerilor cu nivel de pregătire primară, gimnazială şi profesională – reprezentând 29,61%, urmat de şomerii cu nivel de instruire liceal şi postliceal – 22,81%, iar cei cu studii universitare au reprezentat un procent de 19,13%, din totalul celor peste 36.000 de şomeri cu un astfel de nivel de pregătire”, a declarat Liliana Bogdan, purtătorul de cuvânt al ANOFM.

Fost economist, fără loc de muncă

Din această ultimă categorie, a şomerilor cu studii universitare şi mulţi ani de experienţă în spate face parte şi Luiza (42 de ani), care a fost disponibilizată în urmă cu mai bine de un an de una dintre cele mai mari bănci din România. A lucrat 23 de ani în sistemul bancar şi a primit ajutor de şomaj timp de un an. Deşi s-a interesat lună de lună ce oferte sunt disponibile, atât pe site-urile de recrutare cât şi direct la agenţia de şomaj din Bucureşti, femeia nu a reuşit să găsească un serviciu.

„Din păcate, pentru studii superioare nu există locuri de muncă disponbile, angajatorii nemaiavând posturi disponibile pentru economişti sau contabili, iar dacă au, preferă tineri cu mai puţină experienţă”, a explicat Luiza, mămica unui băieţel de şapte ani.

Spune că a absolvit Facultatea de Gestiune din cadrul Academiei de Studii Economice. Ulterior, a finalizat cu succes şi un masterat în domeniul resurselor umane. Cu toate acestea, miile de aplicaţii pe care le-a trimis companiilor nu au avut niciun succes.

„Cam în 70% din cazuri, CV-ul a fost vizualizat de angajatori, m-au contactat dar pentru joburi part-time sau entry-level de agent de asigurări. Am aplicat chiar şi la Kaufland, la Cora şi Mega Image, dar mi s-a spus că sunt prea pregătită pentru un asemenea post şi că din păcate locurile şi promovarea salariaţilor interni sunt prioritizate în deschiderea unor noi puncte de lucru”, a povestit, dezamăgită, femeia.

A apelat la serviciile unui psiholog

Faptul că a rămas fără un loc de muncă i-a afectat şi viaţa personală. Soţul său a intentat acţiune de divorţ şi intenţionează să îi ia copilul. Probleme au determinat-o să apeleze la serviciile unui psiholog, deşi puţini şomeri îşi pot permite să plătească astfel de şedinţe de consiliere.

„Am mers inclusiv la specialist, astfel încât să mă îndrume. Se ştie din statistică faptul că după şase luni oamenii care nu au un loc de muncă şi nu se integrează în viaţa socială sunt predispuşi către diverse afecţiuni şi gânduri”, a precizat Luiza, care intenţionează să meargă în audienţă la Ministerul Muncii pentru a obţine un loc de muncă.

„Nu m-am gândit că îmi va fi atât de greu. Vreau să îmi spună şi mie cei din minister dacă la 42 de ani nu sunt aptă pentru piaţa muncii. Dacă nu, să mă pensioneze. Nu este normal ce se întâmplă, cu atât mai mult cu cât şi ceilalţi colegi ai mei sunt în aceeaşi situaţie. Mi-au spus că şi ei au aplicat şi se pare că vârsta este primul pas către regres. Firmele de recrutare spun că angajatorii i-au rugat ca persoanele recrutate să aibă o vârstă maximă de 35 de ani, sau cel mult 40 de ani”, a adăugat femeia.

Dacă atunci când lucra în bancă, salariul său ajungea la 3.500 de lei pe lună graţie orelor suplimentare, susţine că acum s-ar mulţumi chiar şi cu suma de 1.500 de lei.

„Pretenţiile mele financiare au scăzut în ultimul an, sunt medii, însă am nevoie de bani pentru a-mi creşte copilul, care este în clasa pregătitoare şi acum se formează. Lipsa locului de muncă în cazul meu îl afectează şi pe copil”, a conchis Luiza.

Cu şomerii la psihiatru

Medicul Simona Trifu, căreia i-au trecut pragul 10.000 de persoane, atrage atenţia că tot mai mulţi dintre cei care apelează la serviciile sale au stări depresive care au debutat după pierderea locului de muncă.

„Există un sector populaţional cuprins între 40 – 50 de ani, adică 39% din totalul şomerilor, cu vechime în muncă în jurul a 20 de ani, cu nivel mediu de calificare, major afectat. Numărul persoanelor în această situaţie care manifestă tulburări psihice s-a dublat în ultimul an”, mai spune doctorul, adăugând că primul episod depresiv apare în intervalul a şase luni după pierderea locului de muncă.

Şomerii trecuţi de 40 de ani care dezvoltă probleme psihice sunt şi principalii candidaţi la pensionarea pe caz de boală. „În cazuri mai grave se poate ajunge şi la tentative de suicid”, a explicat şi psihologul Mihai Aniţei.

Şi tinerii sunt afectaţi de depresie

O altă categorie în atenţia specialiştilor este cea a tinerilor care, după ce au obţinut rezultate remarcabile la învăţătură în şcoli de prestigiu, nu şi-au găsit loc de muncă.

„Este dezarmant atunci când ai anumite aşteptări să nu găseşti de muncă. Pe de altă parte, statul prelungeşte în mod artificial pregătirea tinerilor, apoi companiile îi spun că este supracalificat şi nu îl angajează. Este o reacţie perversă”, a completat Aniţei.

Judeţele cu cei mai mulţi şomeri trecuţi de 40 de ani

  • Doj – 28.271 de şomeri din care 27,55% au între 40 – 50 de ani
  • Galaţi – 18.891 de şomeri din care 29,74% au între 40 – 50 de ani
  • Vâlcea – 12.380 de şomeri din care 30,74% au între 40 – 50 de ani
  • Brăila – 12.378 de şomeri din care 23,30% au între 40 – 50 de ani
  • Covasna – 6.967 de şomeri din care 22,94% au între 40 – 50 de ani

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…