Statistică revoltătoare: românii cheltuiesc sume uriașe în străinătate, iar străinii lasă mărunțiș în turismul românesc

Statistică revoltătoare: românii cheltuiesc sume uriașe în străinătate, iar străinii lasă mărunțiș în turismul românesc

Turismul este o piatră de moară pentru contul curent al României. Într-o analiză a cercetătorilor de la UBB se arată că în luna iunie românii au cheltuit 758 de milioane de euro în străinătate, iar străinii doar 322 de milioane de euro în România.

Românii „investesc” masiv în vacanțe în Grecia. FOTO: Pixabay

Românii „investesc” masiv în vacanțe în Grecia. FOTO: Pixabay

România este descrisă în majoritatea recomandărilor jurnaliștilor, bloggerilor și vloggerilor străini ca fiind o destinație ieftină, care are multe de oferit și ușor accesibilă, mai ales după ce a intrat în Air Schengen.

De mai mulți ani, de când România este prezentată ca o „destinație care merită descoperită”, se așteaptă o creștere importantă a numărului de turiști străini.

Numărul turiştilor străini care vizitează România a crescut cu 12,4%, iar numărul nopţilor petrecute în România a crescut cu 8% față de luna anterioară - susținea , la mijlocului lunii iulie, Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului. Ministrul cita ultimele date ale INS.

Ministrul Radu Oprea a mai afirmat că, potrivit statisticilor, numărul turiştilor străini care vin pentru turism este mai mare decât turismul de business. „A crescut suma pe care turiştii străini o cheltuiesc în România cu peste 1 miliard de euro”, a mai explicat ministrul.

Tonul optimist al politicianului nu este împărtășit de cercetătorii de la Universitatea Babeș-Bolyai, care au realizat o analiză din care rezultă că turiștii români cheltuie mult mai mult în străinătate, decât suma cheltuită de turiștii străini în România.

În plus, domeniul turismului este o piatră de moară pentru contul curent al României, fiind responsabil de 20% din deficit.

Românii cheltuiesc mai mulți bani pentru turism

„Luna august reprezintă în general perioada vacanțelor, fiind astfel cea mai bună perioadă pentru industria turismului. Deși cele mai recente date au fost publicate doar până în luna iunie 2024 inclusiv, statisticile din ultimii ani arată o revigorare dinamică a turismului după momentele critice ale industriei din prima perioadă a pandemiei, ceea ce aparent prevestește un nou sezon efervescent în 2024” – se arată în analiza cercetătorilor de la Romanian Economic Monitor, din cadrul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (UBB).

Cercetătorii susțin că în această perioadă asistăm la o creștere semnificativă a salariilor, respectiv a pensiilor în termeni reali (adică, în medie, peste rata inflației).

„Chiar dacă aceste creșteri ale veniturilor nu se distribuie în mod egal în societate, în general cererea pentru serviciile turistice se află pe un trend ascendent deja vizibil: luna iunie 2024 a adus o creștere față de aceeași perioadă a anului trecut atât din punct de vedere al numărului turiștilor (+4,9%), cât și din perspectiva înnoptărilor (+1,8%)” – se arată în analiza citată.

„Românii cheltuie mult mai mult în străinătate, decât suma cheltuită de turiștii străini în România”

Despre efectul turismului asupra deficitului de cont curent al României, Romanian Economic Monitor arată:

„Din această perspectivă, datele statistice arată că situația nu mai e atât de pozitivă. Statisticile BNR privind evoluția contului curent arată că turiștii români cheltuie mult mai mult în străinătate (import al serviciilor turistice), decât suma cheltuită de turiștii străini în România (export al serviciilor turistice). E important de subliniat că aceste statistici nu conțin cheltuielile turiștilor români pentru servicii turistice locale, doar cele internaționale” – susțin cercetătorii. Astfel, nu s-a analizat cât cheltuie românii pentru turism în România.

Din această perspectivă poate fi constatat faptul că creșterea veniturilor reale, cuplate cu stabilitatea cursului valutar al euro, i-a determinat pe turiștii români să cheltuie din ce în ce mai mult în străinătate, iar turismul autohton pare să nu țină pasul cu aceste tendințe, arată analiza.

Mai exact, doar în luna iunie 2024 balanța plăților în turism a fost de -435 de milioane de euro, turiștii români cheltuind în străinătate de peste două ori mai mult (aprox. 758 milioane de euro) decât încasările obținute de la turiștii străini în România (aprox. 322 milioane de euro).

Aceeași balanță în turism pentru perioada ianuarie-iunie 2024, adică pe prima jumătate a anului curent este de -2.255 milioane de euro. Acest deficit în turism vine în condițiile în care în prima jumătate a anului 2024 deficitul total al contului curent al României a fost de -12.177 milioane de euro, mai arată cercetătorii clujeni.

Statistică revoltătoare: „8,6 miliarde de euro au plătit românii în străinatate anul trecut”

„Astfel turismul contribuie cu aproape 20% la deficitul de cont curent, un procentaj semnificativ având în vedere că este vorba doar despre un singur sector al economiei, în timp ce celelalte tipuri de servicii, în ansamblu, au un impact pozitiv asupra reducerii acestui deficit”, se arată în analiză.

Situația este atât de gravă încât guvernatorul BNR Mugur Isărescu a atras atenția că românii care au ales să își petreacă concediul în străinătate au adâncit deficitul comercial al României, în contextul în care, anul trecut, turiștii românii au lăsat 8,6 miliarde de euro în străinătate, în prezentarea Raportului asupra inflației.

„Deficitul de cont curent a crescut, iar turismul are un deficit major. Turismul este puternic negativ: 8,6 miliarde de euro au plătit românii în străinatate anul trecut”, a declarat guvernatorul BNR, potrivit Wall-street.ro .

Cum s-a ajuns aici?

Cum am ajuns la această situație și care sunt perspectivele pentru viitor? „Analizând datele istorice se poate constata că după aderarea la UE a României, turiștii români au început să cheltuie din ce în ce mai mult în străinătate, în special în lunile de vară, respectiv în decembrie. Ritmul de creștere a acestor cheltuieli s-a distanțat treptat de evoluția cheltuielilor turiștilor străini în România. Cu toate acestea, deficitul contului curent în turism a început să se accentueze abia după anul 2016, tendință oprită în 2020 odată cu izbucnirea pandemiei”- explică Rácz Béla-Gergely, cercetător la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA).

Relansarea economică post-pandemie a adus însă un deficit al contului curent în turism fără precedent, cheltuielile turiștilor români în străinătate explodând în special în 2022, după eliminarea tuturor restricțiilor oficiale legate de pandemie.

„În contrast, atractivitatea turismului românesc pentru vizitatorii din străinătate a rămas relativ constantă. Acest deficit în turism, precum și deficitul general al contului curent, par din ce în ce mai greu de susținut, iar pentru soluționarea acestei probleme pe termen lung, împreună cu problema deficitului bugetar, cu siguranță va trebui să asistăm la măsuri fiscale adiționale din partea guvernului”, se arată în analiză.

Importanța turismului

Pe termen lung însă, statisticile sugerează că o creștere semnificativă a atractivității turismului în România pentru vizitatorii străini poate reprezenta o componentă esențială în soluționarea provocărilor legate de persistența deficitului de cont curent al țării – se arată în analiză.

„Desigur, din perspectiva întregii economii a României, o creștere a atractivității turismului autohton poate contribui nu numai la reducerea deficitului de cont curent, ci și la o dezvoltare economică mai rapidă care atrage atât turiștii din țară (de exemplu, sistemul voucherelor de vacanță reprezintă un prim pas important în acest sens), cât și turiștii din străinătate”, se concluzionează în analiza realizată de Romanian Economic Monitor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Adrian Minune, umilit de patronul unui club din Vaslui. „Nu te supăra, ai greșit scena, băiatul meu”

2 Zece deputați din USR, PNL și AUR au anunțat că fac parte din noul Partid DREPT. Vlad Gheorghe (ex-USR), în discuții cu partidul pentru susținere la a…

3 Nouă ipoteză privind cauza distrugerii avionului F-16 ucrainean. Nu ar fi fost lovit de o rachetă Patriot

4 Cine este Roxana Mînzatu, propunerea pentru postul de comisar european. „Un portofoliu relevant pe care îl va ocupa România”

5 Europa, 2024... Volkswagen ia în considerare pentru prima oară în istoria sa ideea de a închide uzine auto din Germania