Staţia spaţială chineză Tiangong-1 se îndreaptă spre Terra mai lent decât fusese estimat (ESA)

Staţia spaţială chineză Tiangong-1 se îndreaptă spre Terra mai lent decât fusese estimat (ESA)

Staţia spaţială chineză dezafectată care se îndreaptă spre Terra înaintează mai lent decât estimările iniţiale şi ar putea intra în atmosfera terestră abia luni dimineaţă GMT, a precizat sâmbătă Agenţia Spaţială Europeană (ESA), informează AFP.

ESA, care monitorizează deplasarea laboratorului spaţial, prevăzuse că Tiangong-1 va intra în atmosfera Pământului în intervalul cuprins între sâmbătă ora 12.00 GMT şi duminică după-amiaza.

Modulul spaţial nu va cauza pagube pe Pământ şi va oferi, în momentul dezintegrării şi combustiei în atmosferă, un spectacol ''splendid'' asemănător unei ploi de meteoriţi, au dat asigurări autorităţile chineze din domeniul spaţial.

Într-un comunicat publicat sâmbătă, ESA a precizat că noua fereastră este cuprinsă între duminică după-amiază şi luni dimineaţă GMT.

Agenţia pune ritmul mai lent de cădere a Tiangong-1 pe seama condiţiilor meteo fără turbulenţe.

Un val de particule solare care ar fi putut creşte densitatea atmosferei superioare şi grăbi căderea staţiei nu a avut efectul scontat, a precizat agenţia spaţială europeană.

Intervalul estimat pentru pătrunderea staţiei în atmosferă rămâne totuşi ''extrem de variabil'', subliniază ESA. La fel de incert este şi locul în care se vor prăbuşi eventualele fragmente.

"Oamenii nu au niciun motiv să se îngrijoreze", a asigurat săptămâna această CMSEO, Biroul chinez însărcinat cu coordonarea zborurilor spaţiale cu echipaje umane la bord. Acest tip de staţie spaţială "nu se prăbuşeşte pe Terra în mod violent ca în filmele ştiinţifico-fantastice", a explicat reprezentantul instituţiei chineze.

Laboratorul spaţial chinez a fost plasat pe orbită în septembrie 2011. Tiangong-1 ar fi trebuit să efectueze o intrare controlată în atmosfera terestră, însă a încetat să funcţioneze în martie 2016, generând îngrijorări legate de "prăbuşirea" sa pe Terra.

Totuşi, riscul pentru ca o persoană să fie lovită de un fragment mai mare de 200 de grame desprins din staţia chineză este de 1 la 700 de milioane, potrivit CMSEO.AGERPRES


populare
astăzi

1 Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

2 SURSE Acționează „efectul Georgescu?” / Ponta ar avea șanse reale să fie ales președinte

3 ALERTĂ Ce mărfuri s-ar putea scumpi în România ca urmare a tarifelor lui Donald Trump

4 Ministrul american al finanțelor: „Nu ripostați la taxele americane, altfel va fi rău. Relaxați-vă și încasați lovitura”

5 „Da, eu sunt unul dintre emisari” / Cine este milionarul româno-american care spune că este trimisul lui Marcel Ciolacu să discute cu administrația Trum…