Statele Unite şi-au mutat ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim
Statele Unite şi-au mutat ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, luni, în cadrul unei ceremonii la care preşedintele american, Donald Trump, nu a fost prezent. Fiica sa Ivanka şi secretarul american al trezoreriei, Steve Mnuchin, au fost cei care au dezvelit sigla oficială a noii ambasade a Statelor Unite la Ierusalim.
''Vă primim în mod oficial şi pentru prima dată în ambasada SUA, aici la Ierusalim, capitala Israelului'', a spus Ivanka , dezvelind sigla misiunii diplomatice americane în timpul ceremoniei care marchează mutarea acesteia de la Tel Aviv.
Ceremonia, la care au participat sute de demnitari, a fost deschisă de ambasadorul american David Friedman .
''Astăzi, deschidem ambasada SUA la Ierusalim, Israel. Astăzi, ne respectăm promisiunea dată poporului american şi recunoaştem Israelului acelaşi drept pe care-l recunoaştem oricărei alte naţiuni - dreptul de a-şi alege capitala'', a spus diplomatul în discursul său, în care a făcut referiri la Biblie şi istorie.
Sursa foto: (c) Ronen Zvulun/REUTERS
Donald Trump a transmis de la Washington un mesaj video în care a asigurat că ''Statele Unite rămân deplin angajate în facilitarea unui acord de pace durabil'' între israelieni şi palestinieni.
''Astăzi ne concretizăm recunoaşterea Ierusalimului (capitală a Israelului) şi ne deschidem ambasada pe pământul istoric şi sacru al Ierusalimului'', a spus liderul de la Casa Albă, asigurând totodată că ''Statele Unite vor fi mereu un mare prieten al Israelului şi un partener în cauza libertăţii şi păcii''. ''Cea mai mare speranţă a noastră este pacea'', a subliniat el.
Sursa foto: (c) Ronen Zvulun/REUTERS
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, i-a mulţumit preşedintelui american pentru decizia curajoasă prin care ''a scris istorie'' şi care va fi amintită de generaţii de israelieni de acum înainte.
''Este o zi mare. O zi mare pentru Ierusalim. O zi mare pentru statul Israel. O zi care va fi gravată în memoria noastră naţională pentru generaţii'', a spus Netanyahu în discursul rostit la ceremonia de inaugurare a noului sediu al ambasadei Statelor Unite ale Americii, la Ierusalim, oraş pe care Netanyahu l-a numit capitala ''eternă, indivizibilă a Israelului''.
De partea palestiniană, Nabil Abou Roudainah, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, a declarat că deschiderea Ambasadei SUA la Ierusalim va genera şi mai multă tensiune şi instabilitate în Orientul Mijlociu.
''Prin această măsură, administraţia SUA şi-a anulat rolul în procesul de pace şi a insultat lumea, poporul palestinian, naţiunea arabă şi islamică, creează tensiune şi instabilitate'', a spus Roudainah.
Luni, zeci de palestinieni au fost ucişi şi câteva sute răniţi în Fâşia Gaza de soldaţi israelieni în apropiere de frontiera cu Israelul, unde zeci de mii de persoane protestează împotriva mutării ambasadei americane la Ierusalim.
Într-un comunicat, secretarul de stat american, Mike Pompeo, a reafirmat angajamentul SUA pentru o ''pace globală şi durabilă între Israel şi palestinieni'', însă nu a făcut nicio referire la zecile de palestinieni ucişi la frontiera între Israel şi Fâşia Gaza de către soldaţi israelieni.
Uniunea Europeană a îndemnat toate părţile la ''cea mai mare reţinere'' pentru evitarea escaladării suplimentare a confruntărilor, iar secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a declarat '' deosebit de îngrijorat '' faţă de situaţia din Fâşia Gaza.
''Zeci de palestinieni, printre care copii, au fost ucişi şi sute răniţi de tiruri israeliene în timpul manifestaţiilor de amploare în desfăşurare în apropierea barierei din Gaza. Cerem tuturor părţilor să acţioneze cu cea mai mare reţinere pentru a evita pierderile suplimentare de vieţi omeneşti'', a declarat şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini , într-un comunicat.
''Vedem o înmulţire a conflictelor; conflictele vechi nu par să moară niciodată - sunt deosebit de îngrijorat astăzi având în vedere ştirile despre ceea ce se întâmplă în (Fâşia) Gaza, unde numeroase persoane au fost ucise'', a declarat, la rândul său, Guterres într-o conferinţă de presă la Viena.
Numeroase state, printre care Marea Britanie, cel mai apropiat aliat al SUA, Rusia şi Franţa, au dezaprobat luni deschiderea ambasadei americane la Ierusalim, al cărei transfer a fost deja dezavuat de 128 din cele 193 de ţări membre ale ONU. AGERPRES