Statele Unite și aliații săi vor introduce două plafoane de preț pentru produsele petroliere din Rusia

Statele Unite și aliații săi vor introduce două plafoane de preț pentru produsele petroliere din Rusia

În funcție de categoria de produse petroliere, limitele vor fi de 100 USD și 45 USD pe baril.

Foto: Arhiva Adevărul

Foto: Arhiva Adevărul

Reprezentanții unei coaliții de țări care participă la politica de plafonare a prețurilor pentru țițeiul rusesc și produsele din acesta livrate pe mare, au convenit să stabilească două limite separate de preț pentru produsele petroliere din Federația Rusă, în funcție de categoria lor - la 100 USD și 45 USD pe baril, se precizează într-o declarație comună a țărilor G7 și a Australiei, publicată vineri de serviciul de presă al Trezoreriei SUA.

Pe 4 februarie, membrii coaliției care a stabilit plafonul de preț au ajuns la un acord cu privire la problema prețului maxim pentru produsele petroliere livrate pe mare din Federația Rusă”, se arată în document.

„Pentru produsele petroliere, am stabilit două niveluri de preț: unul pentru produsele petroliere care se comercializează la un preț mai mare decât țițeiul, cum ar fi motorina sau benzina, și celălalt pentru produsele petroliere care se comercializează cu reducere față de țiței, cum ar fi petrolul lampant < ...> Prețul maxim pentru produsele petroliere comercializate la un preț mai mare decât țițeiul va fi de 100 USD pe baril, iar prețul maxim pentru produsele petroliere comercializate cu reducere la țiței va fi de 45 USD pe baril. . La luarea deciziei, „s-a luat în considerare dinamica pieței, inclusiv prețul acestor produse în raport cu țițeiul”.

Plafonul prețului produselor petroliere va intra în vigoare în jurisdicțiile noastre la 5 februarie 2023 sau la scurt timp după această dată”, se arată în comunicat.Tranzacțiile referitoare la produsele încărcate pe nave înainte de 5 februarie vor fi exceptate de la această plafonare.

Încurajăm importatorii de țiței și de produse petroliere rusești transportate pe mare din țările din afara jurisdicțiilor noastre să continue să folosească plafonul de preț ca pârghie pentru a cumpăra petrol și produse petroliere rusești cu reducere”, au spus membrii coaliției.

În martie ar putea avea loc o revizuire a plafoanelor

Reprezentanții coaliției, care, include Australia, Regatul Unit, Germania, UE, Italia, Canada, SUA, Franța și Japonia începând cu 4 februarie, și-au confirmat intenția de a revizui nivelul plafonului de preț pentru petrolul rusesc, în martie și și-au exprimat dorința de a-l corecta dacă este necesar. „Pe măsură ce introducem plafoane la prețurile produselor rafinate, în plus față de plafonul la prețurile țițeiului, ne angajăm să monitorizăm în mod continuu eficacitatea [acestor mecanisme] și impactul acestora pentru a ne asigura că acesta continuă să își atingă cele două obiective principale: reducerea în continuare a veniturilor Rusiei, menținând în același timp stabilitatea pieței de energie”, se arată în document. "

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a salutat acordul. „Acordul de astăzi se bazează pe plafonul de preț al exporturilor rusești de țiței pe care l-am stabilit în decembrie și ajută la promovarea obiectivelor noastre de a limita sursa cheie de venituri a Rusiei <...>, promovând în același timp stabilitatea pe piețele energetice”, a spus Yellen într-o declarație scrisă. . , distribuită și de serviciul de presă al Ministerului Finanțelor.

Potrivit ministrului, o astfel de abordare demonstrează progrese într-un stadiu incipient în atingerea obiectivelor menționate mai sus. "Oficialii ruși au recunoscut în mod repetat că plafonul prețului petrolului rus limitează cea mai importantă sursă de venit și întunecă perspectivele bugetare deja provocatoare ale Kremlinului. Aprovizionarea pe piețele globale de energie rămâne suficientă și, conform rapoartelor disponibile public, importatorii de țiței folosesc plafonul de preț pentru a asigura tranzacții profitabile privind importurile de petrol rusesc”, a spus Yellen. În opinia sa, țările cu venituri mici și medii în special au beneficiat de introducerea politicilor de plafonare a prețurilor.

Conform planurilor Washingtonului și aliaților săi, politica de plafonare a prețurilor înseamnă interzicerea pentru companiile de transport occidentale de a transporta petrol și produse petroliere rusești în țări terțe dacă acestea sunt livrate la un preț mai mare decât limita stabilită de Occident. Mai mult, instituțiilor financiare occidentale le este interzis să asigure astfel de transporturi dacă acestea sunt efectuate de operatori independenți.

La 27 decembrie 2022, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret privind măsurile de represalii împotriva introducerii de către Occident a unui plafon de preț pentru petrolul rusesc, interzicând furnizarea acestuia cumpărătorilor care s-au alăturat acestei restricții din februarie. Decretul a intrat în vigoare la 1 februarie 2023 și este valabil până la 1 iulie 2023.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”