Statele Unite extind sancțiunile împotriva Rusiei. Printre „ţinte”, Bursa de Valori din Moscova, dar şi entităţi din China

Statele Unite extind sancțiunile împotriva Rusiei. Printre „ţinte”, Bursa de Valori din Moscova, dar şi entităţi din China

Statele Unite au anunțat miercuri o serie de noi sancțiuni menite să limiteze capacitatea Moscovei de a purta un război împotriva Ucrainei, chiar înaintea summitului care urmează să aibă loc în Italia, la Bari, şi care are ca principal subiect tocmai acest război.

Foto Sutterstock

Foto Sutterstock

Sancțiunile Departamentului Trezoreriei și ale Departamentului de Stat au în vedere peste 300 de ținte, inclusiv entități din Rusia și din țări precum China , Turcia și Emiratele Arabe Unite, relatează The Moskow Times .

„SUA rămân îngrijorate de scara şi amploarea exporturilor din Republica Populară Chineză care aprovizionează baza militaro-industrială a Rusiei”, se spune în comunicatul semnat de Antony John Blinken, astfel că americanii sunt decişi să sancţioneaze companiile chineze care livrează bunuri ce „acoperă goluri vitale în ciclul producţiei de apărare al Rusiei”.

Printre ţintele vizate de SUA se numără, de asemenea, Bursa de Valori din Moscova și mai multe filiale ale sale, prin care se derulează tranzacții de miliarde de dolari, precum și entități implicate în trei proiecte de gaze naturale lichefiate (GNL).

„Creștem riscul pentru instituțiile financiare care au de-a face cu economia de război a Rusiei, eliminăm căile de evaziune și diminuăm capacitatea Rusiei de a beneficia de accesul la tehnologie, echipamente, software și servicii IT străine”, au spus oficialii americani.

Până în prezent, băncile străine puteau fi sancționate dacă sprijineau industria de apărare a Rusiei. Măsura anunţată miercuri extinde sfera de aplicare a așa-numitelor sancțiuni secundare la toate persoanele și entitățile rusești care au fost deja afectate de sancțiunile americane. Aceasta înseamnă că instituțiile financiare străine ar putea fi sancţionate pentru efectuarea de tranzacții care implică orice persoană blocată sau bănci rusești desemnate, precum VTB sau Sberbank. În felul acesta, lista celor vizaţi creşte de la peste 1.000 la aproximativ 4.500.

De asemenea, Washingtonul a trecut la restricționarea furnizării de servicii IT și a anumitor tipuri de asistență software către persoane din Rusia.

Răspunsul Moscovei nu s-a lăsat mult aşteptat.

„Rusia, ca de fiecare dată în astfel de cazuri, nu va lăsa acţiunile agresive ale SUA fără răspuns”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii