Statele blocului comunitar au aprobat noul acord privind transferul de date între UE și SUA

Statele blocului comunitar au aprobat noul acord privind transferul de date între UE și SUA

Un nou acord comercial privind transferul de date convenit între Comisia Europeană și SUA a fost validat vineri de statele blocului comunitar, astfel că înțelegerea va intra în vigoare de săptămâna viitoare, transmit agențiile Reuters și EFE.

Acordul, denumit 'Privacy Shield' (Scutul vieții private), îl înlocuiește pe cel precedent, cunoscut sub numele de 'Safe Harbour' (Portul Sigur), care a fost anulat anul trecut de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, fapt care a obligat executivul comunitar să negocieze cu Washingtonul un nou acord pentru a garanta o protecție mai bună a datelor.

Vicepreședintele Comisiei Europene pentru Piața Digitală Unică, Andrus Ansip, și comisarul european pentru justiție, Vera Jourova, au asigurat că noul acord este 'fundamental diferit' față de cel anterior și garantează 'un nivel ridicat de protecție pentru persoane și certitudine juridică pentru companii', întrucât 'impune obligații clare și ferme companiilor care transferă date', precum Google, Facebook sau MasterCard.

Cei doi responsabili comunitari au subliniat că SUA au dat în scris UE garanții că accesul autorităților publice la date prin invocarea rațiunilor de siguranță națională și de respectare a legii va fi supus unor 'limitări clare, excepții și mecanisme de supraveghere', ei susținând că astfel este 'exclusă o supraveghere masivă a informațiilor cetățenilor comunitari'.

'Atât consumatorii cât și companiile pot avea încredere deplină în acest nou acord, ce cuprinde exigențele Curții de Justiție a UE', au indicat Andrus Ansip și Vera Jourova.

Anul trecut pe 26 mai plenul Parlamentului European a adoptat o rezoluție prin care semnalează 'deficiențele' acordului 'Safe Harbour', eurodeputații atrăgând atenția că acel acord ar fi permis autorităților americane să colecteze masiv în unele cazuri date personale, fără să se respecte criteriile de 'necesitate' și 'proporționalitate' cerute de Carta Drepturilor Fundamentale a UE.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”