State arabe şi Iranul resping decizia SUA de a recunoaşte suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan

State arabe şi Iranul resping decizia SUA de a recunoaşte suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan

Decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan a fost condamnată de aliaţi ai SUA din regiunea Golfului, precum şi de inamicul regional Iran, relatează marţi Reuters.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Qatar şi Kuweit au criticat decizia luată luni de recunoaştere a anexării de către Israel în 1981 a Înălţimilor Golan şi au afirmat că teritoriul ocupat este pământ arab. Riadul şi Abu Dhabi au spus că această decizie este un impediment pentru pace. Iranul a reiterat comentariile, descriind decizia lui Trump ca fiind fără precedent în acest secol şi acuzându-l pe preşedintele american de ''colonialism''.

''Nimeni nu şi-a putut imagina că o persoană din America vine şi dă pământ unei alte ţări de ocupaţie, încălcând legi şi convenţii internaţionale", a declarat preşedintele iranian Hassan Rouhani, citat de agenţia de presă IRNA.

Trump, alături de premierul israelian Benjamin Netanyahu, aflat în vizită la Washington, a semnat luni un decret de recunoaştere a suveranităţii SUA asupra Înălţimilor Golan . "Aceasta va avea efecte negative semnificative asupra procesului de pace în Orientul Mijlociu şi asupra securităţii şi stabilităţii regiunii", menţionează agenţia de presă saudită SPA, care a descris decretul drept o încălcare clară a Cartei Naţiunilor Unite şi a dreptului internaţional.

Statele din regiunea Golfului găzduiesc trupe americane şi au un rol important pentru politica militară a SUA în regiune, notează Reuters.

Qatarul, care a avut disensiuni cu alte state din Golf asupra politicilor sale, s-a alăturat acestora respingând decizia preşedintelui Trump şi a cerut Israelului să pună capăt ocupaţiei sale în Golan şi să se conformeze rezoluţiilor internaţionale.

La rândul său, Libanul a declarat că decizia SUA încalcă dreptul internaţional. "Lumea asistă la o zi neagră", a declarat preşedintele libanez Michel Aoun pe Twitter în timpul unei vizite în Rusia.

Decretul semnat de Trump a oficializat declaraţia sa din 21 martie, când a afirmat că este timpul ca ''Statele Unite să "recunoască pe deplin" suveranitatea israeliană asupra Golanului.

''După 52 de ani, este timpul ca Statele Unite să recunoască deplin Suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan, care sunt de o importanţă strategică şi de securitate crucială pentru Statul Israel şi Stabilitatea Regională!'', a scris preşedintele american într-un mesaj postat joia trecută pe Twitter.

Premierul israelian a salutat această declaraţie , scriind pe Twitter ''că, în momentul în care Iranul încearcă să folosească Siria ca o platformă pentru a distruge Israelul, preşedintele Trump recunoaşte cu curaj suveranitatea israeliană asupra Înălţimilor Golan. Mulţumesc preşedintelui Trump!''

Statele Unite ale Americii "recunosc dreptul absolut al Israelului de a se apăra", a mai declarat preşedintele american Donald Trump, alături de premierul israelian Benjamin Netanyahu la Casa Albă, în contextul recentelor incidente din Fâşia Gaza. AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”