Starea fetiţei de 5 ani operată la IC Fundeni este în ameliorare, stabilă, încă intubată
Starea fetiţei de 5 ani cu insuficienţă hepatică operată la Institutul Clinic Fundeni este "în ameliorare", stabilă, fiind încă intubată, informează, luni, un comunicat de presă al unităţii medicale.
Potrivit sursei citate, pacienta este sedată, "încă intubată şi ventilată mecanic, dar în proces de încercare a desprinderii" de pe aparatul de respiraţie.
Reprezentanţii IC Fundeni afirmă că ficatul pacientei este funcţional, iar analizele sunt în ameliorare.
"Este hemodiafiltrată continuu şi a primit postoperator două şedinţe de plasmafereză terapeutică. Ficatul este funcţional, analizele sunt în ameliorare. Evoluţia lent favorabilă se datorează statusului de denutriţie al pacientei, severităţii bolii hepatice pentru care a necesitat transplant hepatic în urgenţă şi unor infecţii virale din antecedentele recente care au impact imunologic şi hematologic", mai afirmă aceeaşi sursă.
Totodată, fetiţa este cu un tratament medicamentos complex, care cuprinde medicaţie imunosupresoare, antibioprofilaxie şi antibioterapie complexă, "primeşte nutriţie enterală şi parenterală" şi sesiuni de kinetoterapie pasivă.
Transplantul hepatic pediatric la fetiţa de 5 ani cu Boala Wilson şi insuficienţă hepatică a fost realizat cu succes în cadrul Şcolii de Chirurgie a Institutului Clinic Fundeni, starea acesteia fiind stabilă, anunţa duminică Ministerul Sănătăţii.
Echipa chirurgicală şi de îngrijire a fost compusă din specialişti de la Institutul Clinic Fundeni şi de la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu".
"În acest weekend, consecutiv apariţiei suspiciunii unei hepatite fulminante de etiologie neprecizată la un copil de 5 ani, a apărut necesitatea efectuării unui transplant de urgenţă pacientului pediatric. Ca o consecinţă a creşterii continue din ultima perioadă a numărului de donatori, prin eforturile susţinute ale coordonatorilor de transplant şi kdp din spitalele aflate în Programul Naţional de Transplant, cât şi ale coordonatorilor regionali şi naţional - dr. Victor Zota, dr. Oana Pitea, dr. Raluca Neagu-Movilă - au existat 3 donatori aflaţi în moarte cerebrală pe teritoriul ţării noastre", menţionează Agenţia Naţională de Transplant într-un comunicat.
Potrivit sursei citate, o grefă hepatică a fost adusă în Centrul de Chirurgie Hepatică şi Transplant - Institutul Clinic Fundeni, unde o echipă, coordonată de directorul centrului de transplant, prof. dr. Irinel Popescu, a partiţionat grefa în două fragmente hepatice. Fragmentul de dimensiuni mai reduse a fost transplantat receptorului pediatric de o echipă mixtă, condusă de prof. dr. Vladislav Braşoveanu, având în componenţă şi specialişti din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţe pentru Copii "Grigore Alexandrescu", printre care şi conf. dr. Laura Bălănescu, viitoarea coordonatoare a centrului de transplant pediatric hepatic "Grigore Alexandrescu".
ANT afirmă că fragmentul de dimensiuni mai mari a fost transplantat unui receptor adult de către o echipă condusă de medicul Doina Hrehoreţ.
Totodată, echipa condusă de prof. dr. Horaţiu Suciu a transplantat cu succes o grefă cardiacă unui receptor pediatric, în cadrul centrului de transplant cardiac al Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş.
"La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sfântul Spiridon" Iaşi s-a transplantat o grefă hepatică de către echipa condusă de prof. dr. Cristian Lupaşcu, iar în cadrul compartimentului de transplant renal al Spitalului Clinic "Dr. C. I. Parhon" Iaşi au fost transplantate două grefe renale, de către echipa coordonată de prof. dr. Adrian Covic. De asemenea, în cadrul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj au fost transplantate patru grefe renale unor pacienţi cu insuficienţă renală, de către echipa coordonată de conf. dr. Florin Elec", afirmă ANT. AGERPRES