Stanford, universitatea de la care provin cei mai mulți laureați ai Nobelului din acest secol
Stanford este universitatea care a dat cel mai mare număr de laureați ai premiilor Nobel în acest secol, scrie luni ziarul 'Le Figaro', citând un top alcătuit de publicația 'Times Higher Education', cunoscută în special pentru palmaresul mondial al universităților (World University Rankings, WUR) pe care îl difuzează anual în colaborare cu firma Quacquarelli Symonds (QS).
Clasamentul — realizat în pregătirea World Academic Summit, importantă reuniune a mediilor academice de pe glob, care va avea loc în Australia începând din 30 septembrie — este dominat categoric de instituții de învățâmânt superior din SUA, care ocupă opt din totalul celor zece cele locuri. Singurele două centre universitare din afara SUA care apar în top, pe ultimele locuri, sunt: Technion Institute of Technology din Israel și Max Planck Society din Germania.
Lista se referă la intervalul 2000 — 2014 și se bazează pe un punctaj acordat universităților în funcție de numărul de laureați ai Nobelului care erau afiliați la respectivele centre de învățământ atunci când au primit prestigioasele distincții. Aceste scoruri au fost ponderate ținând cont de numărul de laureați de la fiecare categorie, precum și de numărul instituțiilor la care era afiliat fiecare laureat. Nu au fost cuprinse în această analiză premiile Nobel pentru literatură și pentru pace.
Universitatea Stanford este în top, cu un punctaj de 3,16, urmată de Columbia University, cu 2,5 puncte și University of California Berkeley, cu 2,25 puncte. Locul patru este ocupat, la egalitate de scor — 2 — de Princeton University și University of Chicago.
Acest clasament diferă substanțial de World University Rankings (WUR) 2014-2014, care este condus, în ordine, de California Institute of Technology și Harvard University, ambele din SUA și de University of Oxford, din Marea Britanie. În acest top, Stanford University apare abia pe locul al patrulea.
'Times Higher Education' a publicat și un clasament pe naționalități al câștigătorilor premiilor Nobel din secolul nostru, în care prima poziție revine tot SUA, cu un scor de 29,8, pe locurile următoare, la mare distanță, situându-se Marea Britanie (cu 6 puncte) și Japonia (cu 4,3 puncte). AGERPRES