Stanciu: În alte cauze similare dosarului lui Iohannis se aşteaptă decizia CC din 4 noiembrie

Stanciu: În alte cauze similare dosarului lui Iohannis se aşteaptă decizia CC din 4 noiembrie

Preşedintele ICCJ, Livia Stanciu, a spus, vineri, că în alte cauze care au obiect similar cu dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, magistraţiie aşteaptă decizia Curţii Consituţionale (CC), din 4 noiembrie, adăugând că o decizie a CC ar putea duce la revizuirea unei eventuale hotărâri a instanţei supreme.

"În alte cauze cu obiect similar a fost invocată la Curtea Consituţională excepţia de neconstituţionalitate a textului articolului 87 alineatul 1 litera f din Legea 161/2003, text de lege care vizează exact incompatibilitatea despre care se discută în această cauză, a dosarului Iohannis. Tot de la colegi am înţeles că această excepţie de neconstituţionalitate are termen la CC pe data de 4 noiembrie, iar instanţa supremă în cauze identice, cu obiect identic, înainte de a se cunoaşte că domnul Iohannis, care este parte în acest dosar, reprezenta candidatul formaţiunii politice pentru preşedinţia României, în acele cauze instanţa supremă a suspendat judecata pentru a trimite la CC dosarul să se pronunţe pe acea excepţie de neconstituţionalitate. Este decizia colegilor mei", a spus judecătorul Livia Stanciu.

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a adăugat că nu ştie dacă judecătorii care analizează dosarul lui Klaus Iohannis vor aştepta sau nu decizia Curţii Constituţionale.

"În calitate de judecător, şi nu vreau să intru pe judecata colegilor noştri, dacă acest text de lege are incidenţă în cauza respectivă şi în varianta în care Curtea Constituţională admite excepţia de neconstituţionalitate, pronunţarea unei hotărâri înainte de acea dată poate să determine ulterior ca hotărârea aceea să fie revizuită. Atunci, pronunţăm o hotărâre care oricum va fi revizuită ulterior", a explicat preşedintele ICCJ.

Prevederea din Legea 161/2003 cu care a fost sesizată CC este că "funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu: funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional" (articolul 87, alin. 1, litera f).

În 24 aprilie 2013, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) anunţa că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor S.C. Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

În septembrie 2013, Klaus Iohannis a câştigat procesul intentat ANI, după ce Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestaţia acestuia la raportul de evaluare prin care ANI constata că se află în incompatibilitate şi a dispus anularea raportului de evaluare.

Decizia a fost contestată de ANI la instanţa supremă, care a admis în principiu recursul, pe 30 septembrie, şi va decide definitiv dacă primarul Sibiului a fost în incompatibilitate. Dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis are primul termen în 18 noiembrie la instanţa supremă.

ANI a cerut instanţei supreme să judece mai repede dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, considerând că judecata ar trebui să aibă loc înainte de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, nu la două zile după, respectiv în 18 noiembrie. Cererea ANI va fi judecată luni de instanţa supremă.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

2 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

3 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

4 Foarte interesante amănunte...

5 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron