Stan, despre protestele din Finanțe: Situația intră pe un făgaș normal; mai sunt situații izolate

Stan, despre protestele din Finanțe: Situația intră pe un făgaș normal; mai sunt situații izolate

Protestele angajaților de la Finanțe au început să scadă în intensitate, iar situații izolate se mai regăsesc la Brăila, Constanța și Hunedoara, a declarat președintele ANAF, Bogdan Stan.

El a precizat, de asemenea, că în cursul după-amiezii urmează să participe alături de ministrul Finanțelor Publice la o întâlnire cu sindicaliștii din domeniu, în vederea găsirii unor soluții comune privind salarizarea angajaților.

"Am avut o întâlnire cu domnul prim-ministru, l-am informat despre situația protestelor din țară. În momentul de față lucrurile intră pe făgașul normal. Mai avem niște situații izolate la Brăila, Constanța și Hunedoara. Avem astăzi o întâlnire cu liderul de sindicat Vasile Marica și cu consiliul sindicatelor din țară, inclusiv sindicatul Finanțistului. Domnul ministru (al Finanțelor — n.r.) are această întâlnire la ora 13.00 sau 14.00. O să particip și eu la această întâlnire. Sperăm să aducem lucrurile pe făgașul normal și activitatea instituțiilor afectate ieri de aceste proteste să se reia în condițiile normale", a declarat Bogdan Stan, miercuri, la plecarea de la întâlnirea de lucru a premierului Sorin Grindeanu cu reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice și ANAF.

Șeful ANAF a precizat că în vederea soluționării situației au fost prezentate în întâlnirea cu premierul o serie de propuneri.

"Noi am înaintat niște propuneri în sensul acesta. În noua lege a salarizării nu se mai regăsesc sporurile celor de la Vamă, de salarizare, un spor de 25%, precum și sporul celor de la Antifraudă, care era stabilit printr-o ordonanță de urgență, de până la 25%. Practic, aceste sporuri, prin adoptarea noii legi a salarizării, vor dispărea. Cele mai afectate categorii de salariați din cadrul ANAF sunt cei din teritoriu, mai ales cei din aparatul vamal și din conducerea AJFP-urilor și Direcțiilor regionale. Avem un număr de aproximativ 3.500 de angajați în această situație, aproximativ, la nivel de ANAF, de 14,5%. Aceste lucruri le-am înfățișat și domnului prim-ministru și sperăm ca împreună cu sindicatele să găsim o soluție în acest sens. Una din dorințele dânșilor, pot să vă spun, este ca cei din teritoriu să fie salarizați la nivel aparatului central. Rămâne de văzut care va fi soluția adoptată. Noi putem, bineînțeles, să înaintăm aceste propuneri ca și amendamente la Senat", a afirmat Bogdan Stan.

Președintele ANAF a precizat că din discuțiile purtate cu liderii sindicaliștilor, Sebastian Oprescu și Vasile Marica, a reieșit că doleanța cea mai mare acestora este "salarizarea unităților teritoriale la nivelul unității centrale".

Întrebat care sunt diferențele salariale între centru și teritoriu, Stan a spus: "Pot să vă spun că un șef de Administrație județeană a Finanțelor Publice în anul 2022 va pierde undeva în jur de 2.000 de lei, un șef de Direcție vamală va pierde undeva la 3.000 de lei, la nivel de consilier vamal sunt diminuări undeva între 800 și 1.500 de lei, în funcție de vechime", a declarat șeful ANAF.

Fiind întrebat ce salarii au în prezent cei menționați, Stan a spus că una din propunerile înaintate către MFP a fost aceea ca, în cazul în care nu se va opta pentru majorarea salariilor respective, să rămână la nivelul actual.

'Una din propunerile pe care le-am făcut și către Ministerul de Finanțe a fost, cel puțin, dacă nu se poate găsi o soluție pentru majorarea acestor salarii, să rămână la limita care se regăsește în grila de salarizare actuală", a spus Stan.

El a precizat că la nivelul ANAF nu există salarii de 14.000 de lei.

"La nivelul ANAF nu există salarii de 14.000 de lei, sunt salarii, într-adevăr, cu care sunt remunerați directorii generali din cadrul ANAF undeva în jur de 11.000-12.000 de lei. La nivel de regiuni tot pe aici sunt salariile, 11.000 de lei brut, la nivel de director general", a mai declarat șeful ANAF.

AGERPRES/ (A — autor: Daniel Florea, editor: Mihai Simionescu)


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...