„Spune-mi ce mănânci ca să știu cum ești”. Dr. Mihaela Bilic explică de ce zahărul ne face mai agresivi

„Spune-mi ce mănânci ca să știu cum ești”. Dr. Mihaela Bilic explică de ce zahărul ne face mai agresivi

Nutriționistul Mihaela Bilic susține că nu doar sănătatea și forma fizică sunt influențate de alimentație, ci și comportamentul în viața de zi cu zi. De exemplu, zahărul determină un comportament agresiv, în timp o dietă bogată în proteine (carne, pește, ouă, brânză) ne face mai calmi.

Dulciurile determină un comportament agitat FOTO: Shuterstock

Dulciurile determină un comportament agitat FOTO: Shuterstock

„Spune-mi ce mănânci ca să știu cum/cine ești. Există o legătură între mâncare și felul în care ne comportăm? Se pare că da, cel puțin asta spun specialiștii în neuroștiințe. Din creierul uman, dacă eliminăm apa, rămâne o structură formată din grăsime. Nu doar compoziția, ci și funcționarea sistemului nervos este dependentă de grăsime. Culmea este că NU zahărul ne hrănește mintea (doar o anesteziază), ci proteinele și grăsimea din alimente”, a scris dr. Mihala Bilic, pe Facebook.

Contează să mâncăm grăsimi, dar și tipul de grăsimi pe care îl consumăm. Interesant este că nu doar sănătatea și forma fizică sunt influențate de alimentație, ci și comportamentul în viața de zi cu zi, susține cunoscutul nutriționist.

„Cercetătorii spun că o dietă săracă în grăsimi esențiale Omega 3 ne face să stăm în umbră: nu avem inițiativă, nu ne implicăm, nu luăm decizii- cu alte cuvinte suntem <șterși>... simpli spectatori ai existenței noastre. Măcar prin prisma calității vieții și a succesului socio-profesional ar trebui să consumăm de 2-3 ori/săptămână pește gras, gălbenuș de ou, nuci sau semințe de in”, recomandă Mihaela Bilic.

Efectele zahărului asupra comportamentului

Lucrurile se complică însă când vine vorba de consumul de proteine și carbohidrați, sau mai bine zis de glucide rapide- în esență zahăr.

„Deși se bănuia de mult timp, pe baza observațiilor făcute pe copii, că zahărul determină un comportament agresiv și o agitație excesivă , neuroștiința ne confirmă acest aspect. Persoanele care au o dietă bogată în proteine (carne, pește, ouă, brânză) și cu un conținut scăzut de zahăr se pare că au un comportament calm și tolerant, dau dovadă de răbdare și înțelegere. La polul opus, cei care consumă puține proteine și pun accentul pe zahăr și dulciuri, au tendința să fie agresivi, vehemenți, cu un ego puternic și se erijează frecvent în <apărători ai dreptății>. Poate că aceste observații sunt simple coincidente, e greu de crezut că alimentația ne poate influența determinant comportamentul și caracterul”, explică medicul nutriționist.

În consecință, susține dr. Mihaela Bilic, un lucru e sigur: „avem doar beneficii pentru sănătate dacă consumăm mai puțin zahăr și mai multe grăsimi Omega 3”.

„Și recunosc că aș fi fericită să mă trezesc într-o lume devenită brusc tolerantă și calmă… chiar dacă asta ar presupune o revoluție alimentară”, concluzionează nutriționostul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

2 Foarte interesant!

3 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

4 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

5 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA