Sprijinul pentru Trump rămâne scăzut în lume, dar Statele Unite păstrează o imagine bună (sondaj)

Sprijinul pentru Trump rămâne scăzut în lume, dar Statele Unite păstrează o imagine bună (sondaj)

Sprijinul pentru preşedintele american Donald Trump rămâne în mare parte negativ în întreaga lume, deşi Statele Unite păstrează o imagine bună pe plan internaţional, constată un nou sondaj al unui centru de cercetare american, citat miercuri de DPA şi France Presse.

Sondajul realizat de Pew Research Center din Washington a constatat că în cele 33 de ţări unde au fost compilate opiniile a peste 35.000 de persoane, o medie de 64% dintre respondenţi afirmă că miliardarul republican nu ia "decizii bune" şi doar 29% îşi exprimă încrederea că preşedintele SUA face ceea ce trebuie.

Trump a primit mai multe ratinguri negative decât preşedintele rus Vladimir Putin şi cel chinez Xi Jinping.

Cancelarul german Angela Merkel a obţinut ratingul cel mai ridicat dintre cinci lideri mondiali, cu 46% dintre respondenţi care şi-au exprimat încrederea în leadership-ul său în afacerile mondiale - învingându-l pe preşedintele Emmanuel Macron al Franţei.

Sondajul, la care au luat parte aproape 37.000 de persoane, constată că sentimentul anti-Trump cel mai puternic este în Europa de Vest, unde Trump a diminuat relaţiile cu aliaţii tradiţionali ai Statelor Unite.

În Germania, Suedia, Franţa, Spania şi Olanda aproximativ trei din patru persoane intervievate nu au încredere în Trump. De asemenea, mexicanii se opun copleşitor preşedintelui american.

Cu toate acestea, respondenţii au o opinie majoritar pozitivă (54%) în legătură cu Statele Unite, în special tinerii (18-29 ani). America rămâne foarte populară în fostul bloc sovietic (79% în Polonia, 70% în Lituania) şi în Israel (83%), dar imaginea ei este afectată în rândul aliaţilor din Uniunea Europeană, ţinte ale criticilor preşedintelui Trump (39% în Germania).

În Ucraina, un aliat cheie care luptă împotriva unei secesiuni proruse în estul ţării, 73% dintre respondenţi au o opinie favorabilă despre Washington. Dar centrul de cercetare Pew precizează că ancheta a fost efectuată în această ţară înainte de scandalul ce a dezvăluit în vară presiunile administraţiei americane asupra Kievului pentru a ancheta un rival politic al lui Trump.

Sondajul a fost realizat în special din mai până în octombrie anul trecut, înainte de declanşarea procedurii de impeachment împotriva lui Trump în Camera Reprezentanţilor în decembrie şi înainte ca el să ordone uciderea unui general de top iranian.

Trump are o bază de sprijin puternică în Filipine, Israel, Kenya, Nigeria şi India, arată sondajul.

Politicile externe ale lui Trump, inclusiv mutarea ambasadei SUA la Ierusalim, creşterea tarifelor la import şi ieşirea americană din acordurile climatice de la Paris sunt larg criticate.

Dintre toate politicile preşedintelui, negocierile sale directe cu liderul nord-coreean Kim Jong Un ar fi cel mai popular câştig, cu o aprobare de 41%, faţă de 36% împotrivă.AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”