Spre Euro 2024, pe terenul lui Orban. România, meci cu Israel în ”Scorniceștiul” premierului maghiar
Israel a căutat în ultimele săptămâni un loc potrivit pentru a juca meciurile de pe teren propriu , din preliminariile Euro 2024, în contextul în care țara este în război și nu mai poate organiza competiții sportive. După ce au picat variantele Grecia, Cipru, München, Budapesta și Debrețin, oficialii din Țara Sfântă au găsit găzduire la Felcsút, o localitatea aflată la 50 de kilometri de capitala Ungariei.
Intrarea pe stadion seamănă mai mult cu o biserică. Foto Facebook
Stadionul ridicat în satul maghiar are o poveste aparte, pentru că aici a copilărit Viktor Orban, actualul premier al țării vecine. Arena are 3.800 de locuri, cu 2.000 mai multe decât populația întregii localități. Seamănă mai mult o catedrală decât cu un stadion, având acoperiș cu șindrilă, turnulețe din cupru și bolți din lemn ornamentale.
Arena ridicată la comanda lui Viktor Orbán a fost vizitată de jurnaliștii de la „The Guardian“. Să vedem în continuare aprecierile acestora. Purtând porecla celui mai mare fotbalist al Ungariei, atacantul Ferenc Puskás, Pancho Arena găzduiește clubul Academia Puskás, fondat în 2007 și care a promovat în prima ligă maghiară.
Oligarhi maghiari au locuri de parcare rezervate în cadrul complexului: bancherul Sándor Csányi, cel mai bogat om al țării, István Garancsi, care deține clubul Videoton, mogulul construcțiilor, László Szíjj. Dar și Lőrinc Mészáros, primarul orașului Felcsút, care a urcat în eșaloanele superioare ale listei bogaților Ungariei de când prietenul său din copilărie Viktor Orbán a devenit prim-ministru în 2010. Și există un spațiu, desigur, pentru însuși Orbán.
Deciziile majore se iau pe stadionul din Felcsút
Premierul își petrece adesea weekendurile la casa sa din Felcsút, aflată la 20 de metri de stadionul în care a direcționat fonduri generoase. Gyula Mucsi, de la Transparency International, dezvăluie: „Este singurul loc în care elita este dispusă să socializeze cu oricine din afara cercului lor restrâns. Proiectele și planurile mari de construcție și dezvoltare ale infrastructurii care necesită o mulțime de bani sunt decise practic aici“.
În interiorul Pancho Arena – ale cărei curbe mari și grinzi din lemn întruchipează pasiunea naționalistă a lui Orbán pentru „arhitectura organică maghiară“ –, numărul suporterilor nu depășește câteva sute. Dar, la ultimele numărători, șapte-opt persoane de pe lista Forbes a celor mai bogați maghiari se regăseau pe stadion. Printre care și prietenul lui Orbán, Meszáros, primarul din Felcsút care și-a triplat propria avere în ultimii ani și care a șocat când a achiziționat 192 de ziare regionale într-o singură zi.
A costat 12 milioane de euro
Pancho Arena a costat 12 milioane de euro, iar clubul Felcsút primește și aproximativ 10 milioane de euro pe an de la nivel înalt. „Acesta este pământul meu, pe care l-am donat clubului“, s-a lăudat politicianul în fața ziariștilor britanici. „Aceasta este casa mea“, a mai spus el, completând: „Soția mea urăște stadionul: spune că strică vederea de la fereastra bucătăriei“. Orbán le-a dezvăluit englezilor planurile de a-și extinde „conceptul de academie“ peste granițe, în Serbia, România și Ucraina, ținuturile care au aparținut cândva „Ungariei Mari“, înainte de 1920: „O facem pentru copii... pe teritoriile în care locuiesc maghiarii“.
Concluzia celor de la „The Guardian“: „Ungaria și vecinii săi sunt plini de nebunii faraonice ale trecutului, construite de conducători dornici să-și ridice propriile monumente. De peste graniță, în România, satul natal al neplânsului dictator Nicolae Ceauşescu (n.r. - Scornicești) se mândrește cu un stadion de 30.000 de locuri, folosit acum de o echipă care lâncezește în divizia a patra a țării respective“.
Aproape 200 de fani români pot încuraja naționala
Pancho Arena va găzdui pe 18 noiembrie partida Israel - România, UEFA dând OK-ul pentru locația găsită de oficialii din Țara Sfântă. Mai mult, forul continental a acceptat ca întâlnirea să se joace cu porțile deschise, considerând că riscul de securitate este minim într-o țară care a fost drastică atunci când a venit vorba de migranții din țările arabe. Așadar, „tricolorii“ vor putea fi susținuți de circa 200 de suporteri români la confruntarea decisivă pentru băieții lui Edi Iordănescu.
Preliminarii Euro 2024, grupa I
1. România 8 4 4 0 13-4 16
2. Elveția 7 4 3 0 20-8 15
3. Israel 6 3 2 1 7-7 11
4. Kosovo 7 1 4 2 8-8 7
5. Belarus 8 1 3 4 7-14 6
6. Andorra 8 0 2 6 3-17 2
*Primele două clasate vor merge la Euro 2024.
Programul grupei până la finalul campaniei
12 noiembrie: Kosovo - Israel
15 noiembrie: Israel - Elveția
18 noiembrie: Belarus - Andorra, Elveția - Kosovo, Israel - România
21 noiembrie: România - Elveția, Andorra - Israel, Kosovo - Belarus
Sursa: adevarul.ro