Într-un răspuns pentru Newsweek România , reprezentanții Camerei Deputaților au comunicat: „cuantumul sporului pentru condiții periculoase și vătămătoare de muncă corespunzător funcției de secretar general a fost determinat prin aplicarea procentului de 15% la salariul de bază, în conformitate cu legislația în vigoare în acest domeniu“.
Confirmare oficială
Aplicarea acestui procent pentru sporul de condiții vătămătoare nu a fost suspendat de epidemia de coronavirus. Acest lucru ne-a fost, astăzi, confirmat de Gabriela Enea de la Biroul de presă al Camerei Deputaților. „Acest spor pentru condiții vătămătoare se aplică în continuare.
Dar nu tuturor angajațililor de la Camera Deputaților. 90% dintre angajați lucrează de acasă, iar ei nu primesc acest spor.
Sporul pentru condiții vătămătoare se aplică pentru restul de 10% din personal care vine, zi de zi la muncă. Printre aceștia se regăsește Secretarul general al Camerei Deputaților (Silvia Mihalcea n.red.), directorul de cabinet, dar și personalul care trebuie să întrețină clădirea”.
Cu ce se ocupă secretarul Camerei Deputaților
Claudia Mihalcea a absolvit dreptul la facultatea privată Universitatea Titulescu și are un master la Universitatea Ecologică. A trecut pe la Colegiul Național de Apărare și pe la Institutul Național de Administrație.
Potrivit reglementărilor în vigoare, „secretarul general al Camerei Deputaţilor conduce întreaga activitate a serviciilor Camerei Deputaţilor“.
Claudia Mihalcea este însărcinată să supravegheze „pregătirea şi asigurarea condiţiilor pentru buna desfăşurare a şedinţelor Camerei Deputaţilor şi a celor două Camere, după caz, asigurarea asistenţei de specialitate privind dezbaterea proiectelor de lege în plenul Camerei Deputaţilor“. Activități normale, nimic vătămător.
Situație asemănătoare la Senat
Și la Senat se muncește cu personal redus, dar cine vine la muncă beneficiază de sporul de 15% din salariu pentru condiții vătămătoare potrivit documentelor oficiale.
Secretarul general al Senatului primește, potrivit situației de la 31 martie 2020 un spor pentru condiții vătămătoare în cunatum de 3.030 de lei, iar adjunctul suma de 2.800 de lei.
O lege din 2017
Newsweek România a scris pe larg, anul trecut, despre faptul că zeci de mii de angajați din ministere, primării, prefecturi, Senat și Camera Deputaților primesc, lunar, sute sau chiar mii de lei sporuri pentru că ar munci în condiții periculoase, grele și vătămătoare. După cum arată sitauția veniturilor publicate de numeroase instituții de stat la 31 martie 2020,a cest sporuri s-au păstrat. De ele beneficiază doar angajații care vin la muncă.
Ce spune legea
Potrivit art. 23 din Legea - cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, „locurile de muncă şi categoriile de personal, precum şi mărimea concretă a sporului pentru condiţii de muncă prevăzut în anexele nr. I - VIII şi condiţiile de acordare a acestuia se stabilesc, în cel mult 60 de zile de la publicarea prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I, prin regulament-cadru elaborat de către fiecare dintre ministerele coordonatoare ale celor 6 domenii de activitate bugetară, respectiv învăţământ, sănătate şi asistenţă socială, cultură, diplomaţie, justiţie, administraţie, de către instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională, precum şi de către autorităţile publice centrale autonome, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului), la propunerea fiecăruia dintre ministere.
Funcționarii publici și personalul contractual pot beneficia de un spor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat. Locurile de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă a sporului, precum şi condiţiile de acordare a acestora se stabilesc de ordonatorul principal de credite, având la bază buletinele de determinare sau expertizare, emise de către autorităţile abilitate în acest sens.
Sporul pentru condiții deosebit de periculoase, condiții periculoase și condiții periculoase sau vătămătoare de muncă se acordă potrivit buletinelor de determinare prin expertizare a locurilor de muncă, ce se eliberează pe baza următoarelor criterii:
a) înregistrarea de îmbolnăviri profesionale ca urmare a activității desfășurate la locul de muncă;
b) gradul de creștere a indicilor de morbiditate la locurile de muncă respective;
c) înregistrarea unor cazuri de accidente de muncă produse la locul de muncă.