Spitalele din toată țara, sufocate de infecții respiratorii

Spitalele din toată țara, sufocate de infecții respiratorii

Spitalele din toată țara sunt luate cu asalt de pacienți cu insuficiență respiratorie acută. În multe orașe din țară, unitățile medicale nu mai au paturi libere, iar medicii atrag atenția că, după începerea școlilor, numărul cazurilor de gripă și viroze respiratorii va crește și mai mult. Oficialii Ministerului Sănătății recomandă prezentarea la camera de gardă sau la unităţile de primiri urgenţe doar dacă temperatura depăşeşte 39 de grade şi există comorbidităţi.

Mii de pacienți sunt diagnosticați zilnic cu infecții respiratorii

Mii de pacienți sunt diagnosticați zilnic cu infecții respiratorii

Spitalele din România sunt deja pline de pacienți cu simptome specifice gripei, iar situația se va înrăutăți odată cu întoarcerea elevilor la școală. Doctorul Adrian Marinescu, director medical la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș“, anunță că aproape 200 de persoane se prezintă zilnic la spital. „În fiecare zi, se prezintă la spital în jur de 200 de persoane, copii și adulți. Cei mai mulți au infecții respiratorii, și nu vorbim doar despre gripă, pentru că sunt multe virusuri care se transmit pe cale respiratorie, chiar și infecții bacteriene. Această situație este peste tot în România. Suntem în plin sezon de infecții respiratorii. Școlile vor începe de luni și ne întrebăm câți copii sunt vaccinați antigripal, dar și câți dintre bunicii și părinții lor. Dacă am o simptomatologie respiratorie sau digestivă, primul lucru pe care trebuie să-l fac este să mă izolez. Nu voi merge la școală sau la locul de muncă și nu voi intra în contact cu alte persoane, pentru că riscul ca restul persoanelor să facă forme severe categoric există“, a spus specialistul.

La rândul lui, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ din Iaşi, dr. Florin Roşu, a declarat că, și în zona de est, se înregistrează o creştere bruscă a cazurilor cu insuficiență respiratorie acută. „Din nefericire, constatăm o creştere alarmantă a numărului de cazuri care prezintă insuficiență respiratorie, viroze respiratorii, cea mai severă fiind gripa“, a declarat dr. Florin Roşu.

Potrivit medicului, aceste cazuri necesită îngrijire în spital, fie în regim de spitalizare continuă, însă au fost şi cazuri care au fost duse în terapie intensivă. Bolnavii aveau simptome precum febră, dureri musculare, dureri de cap, tuse şi stare generală de slăbiciune. Pentru a preveni astfel de situaţii, el recomandă persoanelor care au simptomatologii specifice virozelor sau gripelor să se adreseze unui medic. „Nu temporizăm prezenţa la medic, nu folosim leacuri băbeşti sau ce ne recomandă rudele ori prietenii şi nu iniţiem tratament cu antibiotic decât la recomandarea medicului specialist. Recomand vaccinarea, purtarea măştii de protecţie, prezentarea în vederea unui consult de specialitate la cea mai mică modificare a stării de bine a organismului. Nu uitaţi, gripa poate ucide“, a transmis dr. Florin Roşu.

Nu este epidemie

În același timp, reprezentanții Ministerului Sănătăţii afirmă că în ţara noastră nu există o epidemie de gripă în acest moment. „Atenţie! În România nu se înregistrează o epidemie de gripă în acest moment. Datele ne arată că numărul cazurilor de viroze respiratorii şi gripă este cu aproximativ 25% mai mic faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut“, arată o postare de pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătăţii.

Oficialii instituției recomandă „prezentarea la camera de gardă sau la unităţile de primiri urgenţe DOAR dacă temperatura depăşeşte 39 de grade şi există comorbidităţi“. „În cazurile uşoare sau medii, contactaţi medicul de familie pentru recomandări şi izolaţi-vă la domiciliu“, mai indică sursa citată. Recomandările pentru părinţi sunt să evite trimiterea copiilor în colectivităţi dacă prezintă simptome de viroză (tuse, dureri în gât, mialgii, febră) pentru a preveni răspândirea virusului.

De asemenea, medicii reamintesc că „virozele respiratorii NU se tratează cu antibiotice“. „Optaţi pentru tratament simptomatic şi asiguraţi-vă că pacienţii sunt bine hidrataţi. Împreună putem asigura sănătatea comunităţii!“, conchide sursa menţionată.

A fost raportat un nou deces din cauza gripei

Un număr de 143 de cazuri de gripă confirmată de laborator şi 3.296 de cazuri de gripă clinică au fost înregistrate în săptămâna 25-31 decembrie, potrivit celui mai recent raport al Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP). Totodată, a fost raportat un nou deces cauzat de virusul gripal, numărul total ridicându-se la şase în acest sezon.

Concret, potrivit raportului Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul INSP, în săptămâna 25-31 decembrie (S52/2023) au fost raportate 53.870 de cazuri de infecţii respiratorii (gripă clinică, IACRS şi pneumonii), înregistrându-se cu 27,8% mai puţine cazuri comparativ cu aceeaşi săptămână a sezonului precedent (74.567) şi cu 13,5% mai puţine cazuri comparativ cu săptămâna anterioară (62.287).

Totodată, au fost 3.296 de cazuri de gripă clinică la nivel naţional, comparativ cu 4.961 de cazuri în aceeaşi săptămână a sezonului precedent şi 2.766 înregistrate în săptămâna precedentă. Cazurile de gripă clinică au fost raportate de 35 de judeţe, cele mai multe fiind în municipiul Bucureşti (971) şi în judeţele Prahova (359), Galaţi (315), Timiş (262) şi Constanţa (160).

De asemenea, s-au raportat 15 cazuri de Infecţii Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 12 mai puţine faţă de săptămâna precedentă şi cu 23 mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent, şi 143 de cazuri de gripă confirmată de laborator (10 cu virus gripal AH1, 11 cu virus gripal AH3 şi 122 cu virus A nesubtipat). De la începutul sezonului, au fost raportate 342 de cazuri de gripă confirmate de laborator, din care 40 de cazuri cu virus gripal AH1, 42 de cazuri cu virus gripal AH3, 7 cazuri cu virus gripal B, 253 de cazuri cu virus gripal A nesubtipat, dar şi 5 co-infecţii de virus gripal cu SARS-CoV-2, 4 co-infecţii de virus gripal cu VRS şi 3 co-infecţii de virus gripal cu SARS-CoV-2 şi VRS.

Până în prezent, au fost comunicate 6 decese confirmate cu virus gripal: 3 tip A, subtip H1, 1 tip A, subtip H3, şi 2 tip A, nesubtipat.

Autoritățile mai spun că, până pe 31 decembrie, au fost înregistrate în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV) un număr de 1.044.345 de persoane vaccinate antigripal, dintre care 1.021.055 din grupele populaţionale care beneficiază de decontare în regim compensat.

Diferența dintre gripă și viroză

Este important ca în această perioadă a anului să știm să facem diferența între simptomele gripei și cele ale unei viroze respiratorii oarecare, susține doctorul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie. „Gripa debutează brusc în plină sănătate cu stare generală semnificativ modificată, febră înaltă (peste 38 grade Celsius), frison, tuse, strănut, frecvent întâlnite și persistente, la fel cum sunt și durerile articulare și musculare. Potențialul gripei de a genera complicații este crescut în special dacă nu se respectă indicațiile terapeutice și de repaus la pat, precum și la cei care prezintă patologii asociate, cum ar fi bolile cronice respiratorii sau cele cardiovasculare. În virozele respiratorii, debutul este progresiv, febra este între 37 și 38 de grade Celsius, durerile articulare și cele musculare sunt mai rar întâlnite și pasagere, tusea și strănutul, de asemenea, sunt mai puțin exprimate decât în gripă și nu tind să persiste, iar frisonul este semnalat rar. Complicațiile sunt de asemenea mai rare. O concluzie importantă ar fi aceea că gripa nu se duce pe picioare, ci necesită o supraveghere atentă indiferent dacă vorbim de adulți sau de copii“, explică expertul.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...