Spital de campanie construit în Central Park din New York: „E ca în vreme de război”

Spital de campanie construit în Central Park din New York: „E ca în vreme de război”

O organizație umanitara evanghelică a început duminica să construiasca un urias spital de campanie în Central Park din New York pentru a ajuta metropola să facă față numarului tot mai mare de pacienți infectati cu coronavirus. „Atmosfera e din ce în ce mai sumbra” în orasul american, a marturisit un colaborator al G4Media.ro , care a descris o situatie similara cu cea din timpul razboiului. Între timp, în metropola a juns si o nava-spital a US Navy, care va ajuta sistemul medical coplesit de pacienti. Spitale de campanie similare au fost construite de autoritati în multe orase de pe glob.

Samaritan’s Purse – o agentie de ajutor crestin condusa de Franklin Graham, fiul evanghelistului Billy Graham – a transportat în Central Park, cu ajutorul a patru camioane, tone de echipament, între care corturi, paturi, echipamente de protecție personală și 10 ventilatoare pentru cei mai grav bolnavi.

O echipă formată din 70 de medici si asistente ajunsi în New York de pe tot cuprinsul Statelor Unite va lucra în spitalul de campanie ridicat în celebrul parc din Manhattan. Ei vor fi condusi de doctorul Elliott Tenpenny, care a tratat anterior pacienți cu Ebola în Africa de Vest, refugiați sirieni în Irak și victime ale cutremurului din Ecuador.

„Este sincer cel mai improbabil loc în care care am fost vreodată”, a declarat Tenpenny pentru  New York Post . „Niciodată nu aș fi bănuit că vom veni în New York cu ceva de genul acesta. Dar nici New Yorkul nu a crezut vreodată că va avea de-a face cu o pandemie.” New York a devenit epicentrul infectiilor cu coronavirus din America, iar Statele Unite se afla pe primul loc în topul tarilor cu cei mai multi pacienti confirmati.

Spitalul de campanie din Central Park va fi compus din 14 corturi separate, amplasate  în zona numita East Meadow, folosita în mod normal de familii iesite la picnic si de amatorii de soare care vor sa se bronzeze. Corturile vor găzdui 68 de pacienți, dintre care 10 în unități de terapie intensivă, care vor avea un ventilator pentru fiecare pacient.

Voluntari din oras i-au ajutat pe cei 50 de membri ai organizatiei Samaritan’s Purse la construirea spitalului de campanie, care va deveni operational marti dimineata. Unitatea va trata pacienții transferați acolo de rețeaua spitalelor Mount Sinai, inclusiv de la spitalul său din apropiere, situat pe Fifth Avenue.

Dar cum au rectionat locuitorii din metropola la vederea spitalului de campanie amplasat în parcul aflat în inima cartierului Manhattan? Ciprian Toma, un colaborator al G4Media.ro, ne-a declarat: „E ca pe timp de razboi. Atmosfera e din ce în ce mai sumbra pe masura ce stirile anunta din ce în ce mai multe victime. Ceea ce am vazut în Central Park azi îmi aduce aminte de filmele de razboi. Situatia devine dramatica.”

Ciprian Toma ne-a spus ca membri ai Garzii Nationale au facut un perimetru în jurul spitalului, blocând accesul curiosilor. Garda Nationala a fost desfasurata deja de aproape doua saptamâni în metropola si în statul cu acelasi nume.

Cât priveste starea de spirit a locuitorilor din oras, Toma a afirmat: „new yorkezii sunt de obicei optimisti, dar imaginea aceasta zdruncina moralul. Cel putin asa ma simt eu azi, usor demoralizat.”

Colaboratorul G4Media.ro a spus ca pe strazile orasului sunt din ce în ce mai putin oameni. „Metroul este gol, ceea ce este foarte, foarte ciudat. Vagon dupa vagon fara pasageri,” a spus el, afirmând ca la atmosfera stranie se aduga si ploaia care cade de duminica peste oras, cu nori negri care acopera metropola.

Situatia dramatica si atmosfera de razboi din New York au fost accentuate si de sosirea în portul din oras a navei-spital USNS Comfort, care va ajuta la tratarea bolnavilor nefectati de coronavirus, dupa ce sistemul medical din metropola a fost coplesit de numarul mare de pacienti.

Nava, care poate gazdui aproximativ 1.000 de paturi, a plecat sâmbătă de la baza navală Norfolk din Virginia.

În plus, membri ai Army Corps of Engineers au transformat Centrul de Convenții Javits din Manhattan într-un spital improvizat de 1.000 de paturi. De altfel, guvernatorul Andrew Cuomo și-a propus ca obiectiv sa construiasca un spital temporar de 1.000 de paturi în fiecare dintre cele cinci cartiere din New York, precum și în districtele Westchester, Rockland, Nassau și Suffolk.

Pâna luni, 1.218 de persoane au murit din cauza coronavirusului în statul New York, epicentrul pandemiei coronavirusului, o creștere fata de cei 965 de morți înregistrati pâna duminică, a anuntat guvernatorul Cuomo. În total, aproximativ 66.500 de persoane din stat au fost testate pozitiv pentru coronavirus, peste 9.500 de persoane sunt în prezent spitalizate, iar 2.352 dintre acestea sunt tratate în unitatea de terapie intensivă.

Numărul spitalizărilor noi se dublează aproximativ la șase zile, mai lent în comparație cu săptămâna trecută, când spitalizările noi s-au dublat la fiecare două sau trei zile.

În acest moment, Statele Unite au cele mai multe cazuri de pacienți confirmați cu COVID-19 din lume (156.931), în timp ce 2.880 de americani au murit din cauza infecțiilor, potrivit datelor de la  John Hopkins University .

Spitale de campanie în lume

Spitalul de campanie ridicat în Central Park nu este însa deloc singurul de acest fel din lume. Confruntate cu un numar din ce în ce mai mare de pacienti infectati si cu presiunea extraordinara exercitata asupra sistemelor de sanatate, oficialii din diferite zone de pe glob au construit spitale de campanie sau au apelat la stadione, centre de expozitii ori sali de spectacole uriase pentru a trata miile de pacienti.

BBC , care a facut o lista cu câteva din aceste unitati medicale improvizate, a precizat ca soldati si chiar angajati din companiile aeriene, concediati dupa agravarea crizei, au fost folositi la constructia acestora si la ajutarea doctorilor si pacientilor.

* La Londra, arena ExCel a fost transformata într-un spital cu paturi pentru 500 de pacienți, cu posibilitate cresterii până la 4.000.

*  În Crema (Lombardia), armata a construit corturi, iar 52 de medici adusi din Cuba vor asista medicii italieni.

*  În Iran, care a raportat pâna în prezent peste 2.750 de decese cauzate de virus, armata a construit un spital în Teheran care poate trata 2.000 de pacienți.

* Cluburile de fotbal din Brazilia au oferit stadioanele care au gazduit Cupa Mondiala din 2014 pentru sistemul sanitar. De exemplu, stadionul Pacaembu din Sao Paulo, care este si o arena de concerte cunoscuta, a fost transformat într-un spital temporar cu spațiu pentru 200 de paturi. Brazilia are peste 4.250 de cazuri de persoane infectate, cu 136 de victime.

* Construcția unui spital de campanie în Fâșia Gaza a început la jumătatea lunii martie. Națiunile Unite avertizează că sărăcia și sistemul de sănătate precar din teritoriile palestiniene vor face ca un eventual focar de infectii sa fie „dezastruos.”

* În Madrid, care este grav afectat de criza,  unii pacienți sunt tratați de medici într-un centru expozițional. Spania a raportat creșterea numărului de decese în ultimele  zile, cu un număr aproximativ de 7.340 de victime din cauza Covid-19.

* În Florida, un spatiu folosit de obicei la organizarea de târguri va găzdui 250 de paturi de spital, iar o alte unitate medicala improvizata este în construcție pe aeroportul Fort Lauderdale.

Surse: BBC, CNN, New York Post

Credit foto: Ciprian Toma



Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Hm! Pe asta o știați?

4 Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”

5 Voi ați citit ce scrie Rareș Bogdan despre „documentul” cu Simion?