Spionul-șef al SUA a dezvăluit cum a decurs misiunea de recuperare a doi prizonieri americani din Coreea de Nord
Directorul serviciilor de informații ale SUA (DNI), James Clapper, a afirmat că atunci când a efectuat o vizită în secret în Coreea de Nord, în luna noiembrie, pentru a aduce în țară doi americani condamnați la închisoare de regimul nord-coreean, a fost primit cu un dineu special, după care gazdele l-au anunțat că nu-i mai pot asigura securitatea, relatează Reuters.
În cadrul unui forum care a avut loc luni la Consiliul pentru Relații Externe, James Clapper a oferi pentru prima dată detalii despre călătoria sa la Phenian, făcută la cererea președintelui Barack Obama.
El a declarat că, după ce a ajuns în capitala nord-coreeană Phenian, a fost invitat la o recepție organizată de un general nord-coreean de patru stele, care a oferit un dineu cu 12 feluri de mâncare la un restaurant 'superb' deasupra unei săli de bowling.
A doua zi, un reprezentant al Ministerului Securității s-a prezentat la casa de oaspeți și i-a comunicat oficialului american că guvernul nord-coreean nu-l mai consideră emisar al președintelui și nu mai poate asigura securitatea sa și a echipei sale.
Clapper a afirmat că și-au făcut bagajele și au fost duși la un hotel din Phenian unde o delegație de oficiali nord-coreeni, condusă de procurori, aștepta cu cei doi americani ținuți închiși, Kenneth Bae și Matthew Miller, care purtau încă uniforme de deținuți.
După ce a fost citită condamnarea deținuților, oficialii au plecat, lăsându-i pe cei doi deținuți americani cu Clapper și consilierii săi. Cei doi americani inculpați și-au schimbat hainele și au fost conduși la aeroport. Bae și Miller au ajuns în SUA la 8 noiembrie.
Kenneth Bae, un american de origine coreeană, a fost arestat în noiembrie 2012 și condamnat la 15 ani de muncă silnică, fiind acuzat de justiția nord-coreeană că a încercat să răstoarne regimul de la Phenian. La 14 septembrie 2014, autoritățile nord-coreene l-au condamnat pe americanul Matthew Todd Miller la șase ani de muncă silnică pentru comiterea de ''acte ostile'' ca turist.
Coreea de Nord se află sub sancțiuni internaționale pentru programele nuclear și de rachete și, anul trecut, a fost aspru criticată pentru abuzurile în domeniul drepturilor omului, într-un raport al ONU. AGERPRES