Spionaj în folosul Rusiei. Fostul agent al ambasadei britanice la Berlin a fost „plătit să trădeze”
Acesta a fost judecat la Londra pentru spionaj în folosul Rusiei, iar judecătorul a decis că a fost "plătit să trădeze".
Spionaj în favoarea Rusiei FOTO: Shutterstock
Fostul agent de securitate al ambasadei britanice în Germania, judecat la Londra pentru spionaj în folosul Rusiei, a fost "plătit să trădeze", a decis judecătorul joi, cu o zi înainte de sentinţă, scrie Agerpres.
David Ballantyne Smith, în vârstă de 58 de ani, care a compărut începând de luni la tribunalul Old Bailey din Londra, riscă până la 14 ani de închisoare pentru că a transmis documente sensibile ambasadei Rusiei la Berlin.
El a pledat vinovat la opt capete de acuzare şi mai ales a recunoscut încălcarea legii privind secretul oficial, dar şi-a justificat acţiunile în faţa judecătorului ca dorinţa de "a da o mică palmă ambasadei", deoarece a simţit că nu îl trata bine.
Dar joi, judecătorul Mark Well i-a respins argumentul.
"Am ajuns la concluzia că principala motivaţie a acuzatului pentru a acţiona aşa cum a procedat a fost că simţea antipatie faţă de Regatul Unit şi dorea să submineze interesele acestei ţări prin furnizarea de informaţii unui stat care, atunci, ca şi acum, este considerat neprietenos", a spus el.
Judecătorul a avertizat că sentinţa va ţine cont de faptul că el "avea legătură cu cineva de la ambasada Rusiei" şi nu doar că a transmis Rusiei informaţii de două ori.
Potrivit judecătorului, David Smith colecta deja informaţii în ambasadă în 2018 şi 2019.
El "a fost plătit să trădeze", a insistat judecătorul, în timp ce parchetul a pledat pentru o pedeapsă lungă.
Fostul soldat, originar din Paisley în Scoţia, a lucrat timp de cinci ani la Ambasada Marii Britanii din Berlin.
El a fost depistat de autorităţile britanice şi germane după ce a trimis în 2020 o scrisoare care conţinea datele de contact ale anumitor persoane ale ambasadei britanice unui membru al personalului militar al ambasadei ruse din Berlin.
De asemenea, el este acuzat că ar fi realizat mai multe videouri cu locuri sensibile din clădirea ambasadei, parchetul acuzându-l de asemenea că ar fi fost găsit în posesia a 800 de euro, a căror provenienţă nu a putut să o explice.
O capcană a fost pusă la punct pentru a-l prinde în flagrant şi el a fost arestat în august 2021, apoi extrădat în aprilie anul trecut în Regatul Unit.
Sursa: adevarul.ro