Spicuirile zilei: Cine a câștigat în turul I la alegerile prezidențiale din Videle; Drumul care unește și trece prin Ardealul profund; Cum a ajuns România să mai aibă doar opt judeţe roşii.

Spicuirile zilei: Cine a câștigat în turul I la alegerile prezidențiale din Videle; Drumul care unește și trece prin Ardealul profund; Cum a ajuns România să mai aibă doar opt judeţe roşii.

​Un scrutin doldora de perdanţi. Doldora de înfrânţi, primul tur al scrutinului prezidenţial se încheie cu un eşec pentru mai toţi, între care pentru popor şi interesul său primordial, în speţă pentru resuscitarea democraţiei şi a statului de drept. Rare sunt procesele electorale din care nu se poate desprinde niciun câştigător adevărat. Scrutinul prezidenţial românesc face parte din ele. La prima vedere au învins Klaus Iohannis, PSD, Dăncilă, precum şi iluziile multor români, resemnarea, spaimele şi lehamitea lor politică. Dar a câştigat cu adevărat un partid aflat pe dric, ca PSD, rămânând legat de gâtul unei candidate moral nedemne şi intelectual incapabile, ca V.V. Dăncilă? Nu e acest scor mai anemic decât tot ce-au obţinut criptopeceriştii sub sigla celor trei roze, în cele trei decenii de când tot sugrumă România cu "democraţii" originale? La prima vedere a câştigat participarea la vot, potrivit  DW .
 
Cum a ajuns România să mai aibă doar opt judeţe roşii. Ce baroni PSD au scos rezultate slabe. PSD mai controlează doar opt judeţe din ţară, în timp ce în trei e cot la cot cu PNL. Pe de altă parte, candidatura lui Iohannis i-a făcut pe liberali să câştige fără emoţii 28 de judeţe, plus Capitala şi diaspora. Vasluiul a fost una dintre marile surprize, în condiţiile în care judeţul e controlat de aproape 30 de ani de Dumitru Buzatu, lider PSD cu mare influenţă în partid, dar care în ultimele luni a avut o relaţie tensionată cu Viorica Dăncilă. De asemenea, o mobilizare redusă au mai bifat şi alte judeţe cu lideri importanţi ai PSD, cum e cazul Maramureşului - condus de Gabriel Zetea, Vrancea - condusă de Marian Oprişan sau Neamţ, unde filiala PSD e condusă de Ionel Arsene, relatează  Adevărul .
Drumul care unește și trece prin Ardealul profund: ”Transilvania e o experiență. E atât de bogată dacă o străbați altfel decât pe șosea, e absolut fascinant”. Unul dintre inițiatorii drumului de 1.000 de kilometri care străbate România de la nord la sud, Via Transilvanica, explică azi la Cluj de ce proiectul e unul unic și merită parcurs. Clujeanul Bogdan Brânzaș e unul dintre inițiatorii proiectului Via Transilvanica, implementat de asociația Tășuleasa Social de la mănăstirea Putna din nordul României până la Drobeta, în sudul țării, pe drumeage desfundate, cărări puțin bătătorite și zone cât mai departe de asfalt și orașele civilizate – doar așa poți vedea Transilvania profundă, o zonă unică în Europa. Traseul de 1.000 de kilometri din nordul până în sudul României, cunoscut ca Via Transilvanica, e marcat pe jumătate până azi – și merită parcurs ca să vezi Transilvania cu traiul său arhaic pe care nu-l mai găsești nicăieri în Europa, spune unul dintre membrii echipei, clujeanul Bogdan Brânzaș, scrie  Actual de Cluj .
Rezultate atipice la alegeri. Județele unde a ieșit Barna pe locul 2 sau Diaconu pe locul 3. Rezultatele provizorii ale alegerilor de duminică arată că există și județe atipice, în care Mircea Diaconu l-a surclasat pe Dan Barna în top trei, dar și un sector al Capitalei în care Viorica Dăncilă s-a clasat înaintea candidatului USR-PLUS. Kelemen Hunor, candidatul de la UDMR, conduce detașat în zonele cu o importantă prezență maghiară - Harghita și Covasna, iar Dan Barna, candidatul USR-PLUS, nu se regăsește pe prima poziție în niciun județ și nici în vreun sector al Capitalei. Județe atipice au fost Brașov, Cluj și Timiș, unde Dan Barna s-a clasat pe locul 2, devansând-o pe Viorica Dăncilă. În schimb, sectorul 5 din Capitală a fost singurul în care Dăncilă s-a clasat înaintea lui Dan Barna, conform  Newsweek.ro .
Sociologul Daniel Sandu, despre surprizele ce pot apărea în turul II: „Nu este un candidat entuziasmant, ce aduce oameni la vot.“ Daniel Sandu, cercetător la Institutul European Universitar din Florența, spune că Viorica Dăncilă nu poate mobiliza alegătorii indeciși în turul II. Pe de altă parte, faptul că Iohannis e cotat cu șanse mult mai mari decât fostul premier poate demobiliza o parte din electorat să se prezinte la vot, pentru că șeful statului „nu este un candidat entuziasmant“. Dan Barna a obținut mai puține voturi decât partidul său la alegerile din mai, pentru că n-a știut să se diferențieze de Klaus Iohannis, crede sociologul Daniel Sandu. Mai mult, cercetătorul spune că liderul USR nu a reușit să-i convingă pe vârstnici și pe oamenii cu studii elementare, pentru că programul său politic nu a fost îndreptat către nevoile lor, potrivit  Libertatea .
 
Ce urmează după ce RADET a intrat în faliment. „Nu mai avem ce să salvăm”. RADET a intrat în faliment, printr-o decizie a Curţii de Apel. Primăria Capitalei dă însă asigurări că oamenii vor avea apă caldă şi căldură, pentru că activitatea regiei va fi preluată integral de noua companie municipală ″Termo-energetica″. Juridic, după declararea falimentului, RADET trebuie desfiinţat, iar decizia judecătorilor este obligatorie: toate bunurile - mobile şi imobile ale regiei trebuie vândute, iar banii obţinuţi trebuie împărţiţi între creditori, principalul fiind ELCEN. ELCEN, producătorul de energie termică, spune că va furniza apă caldă în această iarnă, dar numai dacă există o garanţie a achitării serviciilor prestate. De exemplu, primăria să plătească în avans, conform  Știrile Pro Tv.ro .
 
Cine a câștigat în turul I la alegerile prezidențiale din Videle. Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă se vor confrunta în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, asta au decis românii în urma votului din 10 noiembrie. Am analizat câte voturi au luat fiecare dintre cei doi candidați în secțiile de votare organizate în orașul Videle, județul Teleorman, orașul șefei PSD. În Videle au fost organizate nouă secții de votare, iar Viorica Dăncilă a obținut cele mai multe voturi în toate dintre acestea, potrivit rezultatelor provizorii furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă. Președintele PSD a obținut în orașul său 2.028 de voturi, reprezentând 44%, în comparație cu Klaus Iohannis, care a fost votat de 25%, adică 1.166 de voturi, notează  Digi24 .
 


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Voi ați citit ce scrie Rareș Bogdan despre „documentul” cu Simion?

4 Hm! Pe asta o știați?

5 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...