Spectaculoșii nori Shelf-Cloud, prevestitori de furtună, observați în mai multe zone din țară FOTO VIDEO

Spectaculoșii nori Shelf-Cloud, prevestitori de furtună, observați în mai multe zone din țară FOTO VIDEO

A fost o noapte furtunoasă în România. Multe zone au fost măturate de ploi și vijelii violente. Un fenomen destul de rar a fost observat pe cer, chiar cu câteva minute înainte de a se porni potopul.

Norii Shelf-Cloud, observați în mai multe zone din țară. FOTO Meteoplus

Norii Shelf-Cloud, observați în mai multe zone din țară. FOTO Meteoplus

Marți, 2 iunie 2024, multe județe au fost avertizate cu Cod Portocaliu de furturini și ploi. Spre seară, temperaturile au scăzut chiar și cu 10 grade. Vântul puternic a pus la pământ zeci de copaci.

Și în Dâmboviţa s-a dezlănțuit natura. Cu câteva minute înainte de a se porni urgia, în localități precum Găeşti sau Răscăieți din Dâmbovița sau Crâmpoia din Olt, cerul s-a întunecat și s-au format așa-numiții nori „Shelf-Cloud”.

Ce sunt norii Shelf-Cloud

Norii Shelf-Cloud sunt un tip de nori care apar adesea înaintea unei furtuni. Acești nori se dezvoltă atunci când are loc un schimb de masă de aer cald și rece.

Un nor Shelf Cloud este un nor jos, orizontal, în formă de pană, asociat cu un front de rafale de furtună (sau, ocazional, cu un front rece, chiar și în absența furtunilor). În partea din spate a norului Shelf se poate observa adesea o mișcare ascendentă a norului, în timp ce partea inferioară este adesea turbulentă, clocotitoare și ruptă de vânt.

Apariția norilor de tip Shelf-Cloud reprezintă un semn clar de furtună. Acești nori sunt asociați cu fenomenele de instabilitate atmosferică accentuată. Sunt spectaculoși, având în vedere modul de producere.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii