Spectacolele Teatrului Foarte Mic vor fi găzduite de Teatrul Naţional din Bucureşti
Teatrul Naţional din Bucureşti va găzdui, din 23 februarie, spectacole ale Teatrului Foarte Mic, una dintre instituţiile teatrale a cărei activitate a fost întreruptă în urma intrării în vigoare a legii care prevede interzicerea desfăşurării de activităţi în clădirile cu risc seismic ridicat.
Teatrul Foarte Mic din Bucureşti şi-a suspendat activitatea de la sediul din strada Jean-Louis Calderon, numărul 2, pe 23 noiembrie 2015, în urma promulgării de către preşedintele Klaus Iohannis a legii care prevede interzicerea desfăşurării de activităţi în clădirile cu risc seismic ridicat, până la consolidarea acestora.
Astfel, spectacolele Teatrului Foarte Mic vor fi gazduite din 23 februarie, în fiecare săptămână, la Sala Mică a Teatrului Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti.
"Nu întâmplător spectacolele Teatrului Foarte Mic se vor desfăşura la Sala Mică a TNB, sală destinată, încă din 2014, 'Programului 9G la TNB', dedicat, în exclusivitate, tinerilor creatori de teatru, program ajuns la a doua sa ediţie, cu o producţie de 9 premiere până în prezent: Teatrul Foarte Mic se declară, la rândul său, programatic, un 'spaţiu deschis tinerelor generaţii, unei generaţii de artişti care cred că teatrul trebuie să fie puternic, să tragă semnale de alarmă, să stârnească luări de poziţie'. Aşadar, solidari cu colegii noştri de la Teatrul Foarte Mic, suntem convinşi că spectacolele lor vor adăuga, săptămână de săptămână, un accent de culoare şi originalitate de care vor beneficia, în primul rând, spectatorii pe care îi aşteptăm la Sala Mică a TNB", spun reprezentanţii Teatrului Naţional din Bucureşti, într-un comunicat remis MEDIAFAX.
Primele spectacole ale Teatrului Foarte Mic găzduite în Sala Mică a TNB sunt: "39 de trepte", după filmul omonim de John Buchan şi Alfred Hitchcock, pe 23 februarie şi 2 martie, de la ora 19.00, şi "Casa cu pisici", de Radu Iacoban, pe 10 martie, de la ora 19.00.
Clădirea în care a funcţionat Sala Studio a Teatrului Foarte Mic, din strada Jean-Louis Calderon, numărul 2, se află pe lista imobilelor expertizate tehnic şi este inclusă în clasa I de risc seismic, care prezintă pericol public, după cum a informat instituţia de spectacole, în noiembrie 2015, atunci când şi-a întrerupt activitatea.
Sala Studio a Teatrului Mic a fost inaugurată în 1979, cu un spectacol semnat de Silviu Purcărete. Teatrul Foarte Mic, cum a fost denumit încă de la deschidere, a fost spaţiul recitalurilor actoriceşti performante, al experimentului regizoral şi, mai recent, al generaţiei dramAcum. Regizori precum Gianina Cărbunariu, Ana Mărgineanu, Diana Iliescu, Radu Apostol şi Ioana Păun şi dramaturgi precum Peca Ştefan şi Maria Manolescu au găsit la Teatrul Foarte Mic un punct de sprijin la începutul afirmării lor profesionale. Numele Teatrului Foarte Mic stă sub semnul prospeţimii, al experimentului şi al primelor şanse, potrivit site-ului oficial al instituţiei.
Pe de altă parte, sediul Teatrului Mic funcţionează într-o altă clădire din Bucureşti, aflată pe strada Constantin Mille.
La începutul acestui an, actorul Cristian Iacob a preluat conducerea interimară a Teatrului Mic şi a Teatrului Foarte Mic din Bucureşti, după ce fostul director al celor două instituţii de spectacole, Mihai Dinvale, s-a pensionat.
Pe de altă parte, Teatrul Naţional "I.L. Caragiale", o instituţie de spectacole care îşi desfăşoară activitatea într-un sediu recent reabilitat din centrul Capitalei, este condus de actorul şi regizorul Ion Caramitru.
Sursa: mediafax.ro