Spectacol pe cerul înstelat, deasupra României. Imagini inedite cu cometa ATLAS: „O minune pe care sigur nu o vom mai vedea”

Spectacol pe cerul înstelat, deasupra României. Imagini inedite cu cometa ATLAS: „O minune pe care sigur nu o vom mai vedea”

Două fenomene rare, vizibile în ultimele seri pe cer au fost suprinse în imagini inedite de Claudiu Nelega. Aurora boreală și cometa Tsuchinshan - ATLAS 2023 au ațintit privirile a numeroși români spre bolta înstelată. Lor li se alătura Luna Vânătorului.

Două fenomene rare, vizibile în ultimele seri pe cer,au fost suprinse în imagini de Claudiu Nelega.

Două fenomene rare, vizibile în ultimele seri pe cer,au fost suprinse în imagini de Claudiu Nelega.

Fotograful Claudiu Nelega s-a numărat printre martorii fenomenelor spectaculoase vizibile în ultimele nopți pe cer, cometa Tsuchinshan Atlas 2023 și aurora boreală.

În 17 octombrie, românii vor putea fi martorii încă unui fenomen spectaculos: Luna Vânătorului sau Super Luna, a zecea lună plină a anului și prima din toamna emisferei nordice.

Pasionații de astronomie se vor putea bucura de spectacolul acesteia, începând din 17 octombrie.

Luna va părea mai mare cu până la 10% decât de obicei, iar culoarea acesteia se va transforma într-o nuanță subtilă de portocaliu. Pentru a surprinde cel mai bine fenomenul astral, celor interesați le este recomandat să aleagă un loc de observație situat la o altitudine mai mare, care oferă o vedere clară spre est.

Cometa, în imagini spectaculoase

Cu ajutorul aparatului foto pe care a montat un teleobiectiv de 600 mm, Claudiu Nelega a fotografiat, de la Săcărâmb, trecerea cometei pe cerul înstelat. Imaginile au fost publicate pe pagina sa de Facebook.

„Cometa Tsuchinshan-ATLAS 2023, alții-i spun "Cometa Păcii"a fost descoperită anul trecut de către cercetătorii unui observator astronomic din China și de alții din Africa de Sud. Se pare că aceasta cometă a mai trecut prin apropierea pământului acum 80 de mii de ani, pe vremea omului din Neanderthal și va mai trece peste alți 26.000 de ani, când noi vom fi oale și ulcele. Este vizibilă de la începutul lunii Septembrie în emisfera sudică, iar de câteva zile și în emisfera nordică. Tot de atunci, eu, prins în euforia pozelor cu aurora boreala, mai toate serile le-am petrecut pe fel și fel de dealuri din împrejurimile Devei, pentru a fotografia minunea pe care sigur nu o mai voi vedea”, spune Claudiu Nelega.

Cometa mai poate fi observată câteva nopți

Cometa mai poate observată pana în data de 24 octombrie 2024, în condiții decente, adică pe un cer fără nori și chiar cu ochiul liber.

„Din păcate zilele acestea faptul ca e și luna plină, atenuează din strălucirea ei și doar cu răbdare și atenție o puteți observa cu ochiul liber”, adaugă fotograful din Deva.

Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” a oferit câteva sfaturi celor care vor să vadă cometa.

„Cometa C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS) se poate vedea slab cu ochiul liber, seara la apus. Pentru a o vedea priviți începând cu ora 19 înspre parte de cer în care a apus Soarele. Nu departe de orizont veți vedea, pe măsură ce se întunecă, un astru foarte strălucitor punctiform care este planeta Venus. În dreapta și sus față de Venus (în funcție de seara în care priviți) se va vedea un astru mai puțin strălucitor ca o linie difuză cu un capăt mai strălucitor. Aceasta este cometa. Strălucirea cometei scade, așa că priviți cât mai repede cu putință”, a informat Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” , pe pagina de Facebook.

Aurora Boreală a colorat cerul

În urmă cu câteva zile, aflat la Poienița Tomii, Claudiu Nelega a fost martorul altui fenomen spectaculos, pe care l-a redat în fotografii. Aurora Borealis a colorat cerul înstelat, deasupra Munților Poiana Ruscă, locul de unde au fost realizate fotografiile.

O auroră, cunoscută și sub denumirea de aurora boreală sau aurora sudică, reprezintă o strălucire intensă de lumină naturală pe cerul Pământului, observată nocturn în regiunile din proximitatea zonelor polare, ca rezultat al impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru.

Termenul a fost folosit inițial de omul de știință Galileo Galilei, cu referire la zeița romană a zorilor, Aurora, și la titanul care reprezenta vânturile, Boreas.

Aurorele apar atunci când particulele încărcate de pe Soare interacționează cu atmosfera Pământului, creând ceea ce este cunoscut sub numele de Lumini Nordice și Sudice.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Imagini care dau de gândit din Ucraina...

2 „Cel mai rău scenariu posibil pentru Rusia” / Prințul saudit refuză invitația la summitul BRICS și scade prețul petrolului

3 Noi dezvăluiri despre „afacerea Nordis”

4 Cum mai afli una-alta despre unul-altul când se vinde-cumpără un teren în Giurgiu...

5 Lovitură de teatru! / Sute de cetățeni moldoveni au fost antrenați în Rusia, Serbia și Bosnia pentru răsturnarea guvernului din Republica Moldova! / Instr…