Spectacol pe cer. Imagini inedite cu ploaia de meteori a perseidelor, surprinse în România FOTO

Spectacol pe cer. Imagini inedite cu ploaia de meteori a perseidelor, surprinse în România FOTO

Imagini spectaculoase cu ploaia de meteori denumită ”perseide” au fost surprinse în Munții Sebeșului de fotograful pasionat de astronomie, Ștefan Pop-Coț, în noaptea de 12-13 august.

Stea căzătoare surprinsă din Munții Sebeșului FOTO Ștefan Pop-Coț

Stea căzătoare surprinsă din Munții Sebeșului FOTO Ștefan Pop-Coț

„Am văzut zeci, sute, cred” a spus Ștefan Pop-Coț. Punctul din care au fost surprinse fotografiile este Cabana Curmături – Coumna Șugag din Munții Sebeșului. Acolo are loc o tabără anuală a unui grup de prieteni pasionați de astronomie și astrofotografie.

Cel mai fain mini bolid perseidă pe care l-am și văzut azi noapte de la astROmania . Printre zecile de telescoape și camere foto”, a transmis Ștefan Pop-Coț pe Facebook.

Fotograful este și vicepreședintele Societății Române pentru Astronomie Culturală. Spectacolul perseidelor poate fi observat și în nopțile următoare, până în 26 august.

Perseide 2023 FOTO Ștefan Pop-Coț

Perseide 2023 FOTO Ștefan Pop-Coț

„Recomandarea optimă pentru a observa perseidele este să mergem în afara localităților deoarece poluarea luminoasă a becurilor de peste tot ne strică vizibilitatea. Î ntinși pe o pătură, pe un șezlong, pe un scaun poate, cu ochii liberi și cu o privire cât mai largă . Deci fără instrumente. Perseidele vin din constelația Perseu, dar ele pot cădea oriunde pe cer”, mai spune Ștefan Pop-Coț.

Ce sunt perseidele

Perseidele sunt o ploaie de meteori care apar în fiecare an în jurul aceleiași perioade și sunt unele dintre cele mai vizibile și mai spectaculoase evenimente astronomice. Acestea sunt cunoscute și sub denumirea de „Lacrimile lui Sfântul Laurențiu” în tradiția populară, datorită de data de 10 august, ziua în care este sărbătorit Sfântul Laurențiu în calendarul creștin.

FOTO Ștefan Pop-Coț

FOTO Ștefan Pop-Coț

Perseidele sunt cauzate de intrarea Pământului în calea particulelor mici de praf și deșeuri lăsate în urmă de cometa Swift-Tuttle.

„Steaua căzătoare” este, în fapt, o dâră luminoasă lăsată pe cer de o particulă care are un diametru de sub 1 mm, dar care aprinde aerul atunci când intră în atmosfera Pământului. De fapt, frecarea cu aerul face ca acestă particulă să emită lumină, prin ionizare. Pentru o fracțiune de secundă putem vedea cu ochiul liber acest fenomen, denumit de astronomi meteor.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”