Specialiști americani au creat senzori cranieni care se resorb în organism (studiu)
Senzori pentru controlul presiunii și temperaturii intracraniene, care se resorb în timp, fără a mai fi necesară o operație chirugicală pentru îndepărtarea lor, au fost realizați de o echipă de specialiști de la Universitatea de Medicină din Washington și de la Universitatea din Illinois, potrivit unui studiu apărut în numărul de luni al revistei "Nature", informează EFE.
Destinate persoanelor cu leziuni cerebrale, aceste implanturi au și marea calitate de a stabili "conexiuni cu zone învecinate" care să dea informații despre starea de sănătate a unui organ și să permită medicilor "să intervină dacă este nevoie", a explicat neurochirurgul Rory K.J. Murphy, coautor al cercetării.
Totodată, prin faptul că senzorii se resorb în organism, după ce funcția lor a încetat, scade riscul de apariție la pacient a "unor infecții, inflamații cronice sau deteriorări ale pielii sau ale organului pe care sunt amplasate" aceste implanturi, a mai spus el.
Acest aspect este deosebit de important întrucât, deși există "progrese rapide" în domeniul dispozitivelor electronice cu scop biometric, respingerea lor de către organism reprezintă o problemă dificilă, dar care este evitată în cazul noilor senzori.
Dispozitivele folosite până în prezent pentru calcularea nivelului de presiune cu scanere cerebrale "se bazează pe tehnologia anilor 1980", fiind de mari dimensiuni și conectate prin cabluri la monitoarele din secțiile de terapie intensiv, potrivit medicului american.
Noii senzori și-au dovedit eficiența la testele efectuate pe cobai.AGERPRES