Specialist: Victor Ponta este protejat în anchete de fosta sa calitate de agent. Procurorii trebuie să respecte legea, însă la DNA trebuie să existe o adresă a acelui serviciu

Specialist: Victor Ponta este protejat în anchete de fosta sa calitate de agent. Procurorii trebuie să respecte legea, însă la DNA trebuie să existe o adresă a acelui serviciu

Apariţia numelui Victor Ponta într-unul dintre referatele trimise de DNA către Parlament în Dosarul Microsoft, a readus pe tapet subiectul agentului acoperit. Părerea noastră, dar nu numai, această ,,gafă'' arată frustrarea pe care o au procurorii în faţa imposibilităţii de a aduce în faţa justiţiei un personaj implicat în multe afaceri necurate. Alţii, mai nebuni, şi cu o fantezie debordantă, îl bănuiesc pe Ponta ca fiind cel care, în colaborare cu DNA, dărâmă cuibul cu vipere corupte numit PSD. Paradoxal, mulţi dintre baronii PSD chiar mârâie pe la colţuri bănuind un astfel de scenariu SF.

Să revenim însă cu picioarele pe pământ. Pornind de la un amănunt care a trecut neobservat, dar sesizat, poate nu întâmplător având în vedere conexiunile pe care le are, de Sorina Matei, cea care i-a luat locul lui Robert Turcescu, la B1. Sorina Matei a observat că numele lui Victor Ponta a dispărut pur şi simplu din rechizitoriul lui Duicu în momentul în care dosarul a fost trimis către instanţă.

Cazul Duicu. Cum a dispărut premierul Victor Ponta cu tot cu cabinet din dosarul DNA

27 Iunie 2014. Propunerea de prelungire a măsurii arestării preventive în cazul baronului Adrian Duicu, confirmată de judecători și semnată de procurorul DNA.

Locație susținută de DNA: cabinetul prim-ministrului
Acțiune susținută de DNA: de la cabinetul primului-ministru l-a sunat pe Ștefan Ponea
Acțiune susținută de DNA: la solicitarea prim-ministrului, numitul Petre Tobă s-a prezentat la Guvern.

 Sursa: DNA, propunerea de prelungire a măsurii arestării preventive

28 Iulie 2014, peste doar o lună. Rechizitoriul de trimitere în judecată a baronului Adrian Duicu, semnat de procurorul DNA.

Locație susținută de DNA: sediul Guvernului. (a dispărut localizarea exactă- cabinetul premierului)
Acțiune susținută de DNA: aflat în sediul Guvernului l-a sunat pe Ștefan Ponea (a dispărut localizarea exactă- cabinetul premierului)
Acțiune susținută de DNA: a fost convocat Petre Tobă de către Vlad Stoica, șeful Cancelariei (a dispărut solicitarea prim-ministrului).
DNA: date nu mai există. Se folosesc circumstanțe generalizante- "în sediul Guvernului" baronul Duicu a purtat o discuție, chiar o întrevedere, cu Petre Tobă.

 Sursa: DNA, rechizitoriul de trimitere în judecată a baronului Adrian Duicu.

Procurorul DNA care a instrumentat tot dosarul și care a semnat ambele documente DNA se numește Ioan Amariei.

Acesta este un caz. Celălalt caz este cel în care Dan Şova a fost deja pus sub acuzare. Nici în acest dosar nu mai apare numele Victor Ponta. Aşa cum apărea iniţial.

Despre dosarul Microsoft am pomenit. Ponta afirmă, cu o nesimţire incredibilă, că el nu a avut nicio legătură cu contractele Microsoft şi EADS. Lăsăm la o parte că a fost şeful Corpului de Control. Şi avea drept obligaţie de serviciu să supravegheze respectarea legalităţii. Ponta a fost însă, începând cu 8 martie 2004, ministru delegat pentru controlul implementării programelor cu finanțare internațională și urmărirea aplicării acquis-ului comunitar. Contractul EADS tocmai că făcea obiectul acestui minister.

Însă ieri, când noi zbieram, ca orice gugumani, că se pune botniţă presei, prin adoptarea unui amendament al senatorului Şerban Nicolae, cineva ne-a sunat şi ne-a deschis mintea.

Astfel, specialistul care ne-a sunat ne-a spus că Victor Ponta este protejat ca fost agent, dacă este sau a fost, de legea românească atâta timp cât nu săvârşeşte fapte cu violenţă deosebite cum ar fi crima cu premeditare. Tot acest specialist ne-a spus că, pentru a beneficia de acest drept, serviciul secret respectiv trebuie să trimită o adresă către instituţia care desfăşoară ancheta. Şi, că dacă acuzaţiile au fost atât de grave în vreo speţă, şi implică trimiterea acelei adrese, acea adresă ar trebui să existe la DNA. Şi ne-a atras atenţia că amendamentul senatorului Şerban Nicolae pune presiune pe magistraţii care ar fi tentaţi să dea pe surse o astfel de informaţie. Care este ataşată la dosarul cauzei.

Iată despre ce este vorba

 Senatul a adoptat tacit un amendament al senatorului PSD Şerban Nicolae, potrivit căruia orice cetăţean care dezvăluie informaţii din dosarele penale să fie pedepsit cu până la trei ani de închisoare.

Sub motivaţia îmbunătăţirii Codului Penal, senatorul PSD Şerban Nicolae a propus sancţionarea cu pedepse de până la trei ani de închisoare a persoanelor care publică informaţii din dosarele penale. Senatorul susţine că divulgarea de informaţii din dosarele de corupţie ar reprezenta o infracţiune gravă şi că cei responsabili trebuie să fie traşi la răspundere. Şerban Nicolae îşi motivează proiectul legislativ spunând că prevederile din actualul Cod Penal sunt imprecise.

Mai exact, senatorul PSD a propus modificarea articolelor 276 şi 277 din Codul Penal. Senatorul a decis să propună modificarea articolului 277 din Noul Cod Penal, care vorbeşte despre ”Compromiterea intereselor justiţiei”.


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

3 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

4 Controverse după ce o cercetătoare s-a vindecat de cancer cu virusuri pe care le-a crescut singură în laborator. Mai multe reviste de specialitate au …

5 Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat dire…