SPAŢIU/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Steaua gigantică Zeta Ophiuchi, într-o imagine obţinută de telescopul Spitzer
În această imagine, obţinută de telescopul spaţial în infraroşu Spitzer, aparţinând NASA, poate fi observată steaua gigantică Zeta Ophiuchi şi forma desenată de o undă de şoc în materia cosmică din faţa sa.
Vizibilă doar în spectrul infraroşu, unda de şoc este creată de extrem de puternicul vânt stelar ce provine de la Zeta Ophiuchi, o stea aflată la 370 de ani lumină de Pământ şi care, conform NASA, depăşeşte Soarele la toate capitolele: este de aproximativ şase ori mai fierbinte, de opt ori mai mare, de 20 de ori mai masivă şi de aproximativ 80.000 de ori mai strălucitoare. Chiar şi de la distanţa de 370 de ani lumină, Zeta Ophiuchi ar fi una dintre cele mai strălucitoare stele vizibile de pe Pământ, dacă lumina ei nu ar fi ascunsă de pături groase de nori de praf cosmic.
În urmă cu 16 ani, NASA a lansat telescopul spaţial Spitzer pe o orbită în jurul Soarelui. Acest instrument a început să observe cosmosul la 25 august 2003, în spectrul infraroşu. Până în prezent a fost folosit pentru observaţii asupra Sistemului Solar, dar şi asupra unor galaxii îndepărtate.
Misiunea principală a telescopului Spitzer s-a încheiat după cinci ani şi jumătate, când a rămas fără lichidul de răcire pe bază de heliu necesar protejării termice a două dintre cele trei instrumente principale ale sale. Designul său, care face posibilă şi răcirea pasivă, a permis continuarea folosirii celui de-al treilea instrument, iar conform NASA, misiunea Spitzer se va încheia complet la 30 ianuarie 2020.AGERPRES