SPAŢIU/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Observatorul cu raze X Chandra a detectat o ejecţie de masă coronară de la o altă stea

SPAŢIU/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Observatorul cu raze X Chandra a detectat o ejecţie de masă coronară de la o altă stea

Această imagine este o ilustraţie generată pentru a reprezenta o ejecţie de masă coronară (CME) de la o altă stea decât Soarele, ce a fost observată în premieră de telescopul cu raze X Chandra.

Telescopul Chandra a detectat primul fenomen CME la o altă stea decât Soarele, fapt care oferă noi informaţii despre această categorie de fenomene care se produc în coronă, sau atmosfera exterioară a stelelor.

Acest CME a fost observată la steaua HR 9024, localizată la 450 de ani lumină de Pământ. Evenimentul observat de Chandra a fost marcat de un puternic flash de raze X, urmat de emisia unei gigantice bule de plasmă (gaze fierbinţi ce conţin particule ionizate).

De obicei, fenomenele de tip CME îşi au originea în regiunile active de la suprafaţa stelelor (aşa cum sunt petele solare). În cazul Soarelui, acesta produce aproximativ 3 fenomene CME pe zi în perioadele de maximum solar, şi respectiv un CME la aproximativ 5 zile în perioadele de minimum solar.AGERPRES


populare
astăzi

1 Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

2 SURSE Acționează „efectul Georgescu?” / Ponta ar avea șanse reale să fie ales președinte

3 ALERTĂ Ce mărfuri s-ar putea scumpi în România ca urmare a tarifelor lui Donald Trump

4 Ministrul american al finanțelor: „Nu ripostați la taxele americane, altfel va fi rău. Relaxați-vă și încasați lovitura”

5 „Da, eu sunt unul dintre emisari” / Cine este milionarul româno-american care spune că este trimisul lui Marcel Ciolacu să discute cu administrația Trum…