SPAŢIU/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII O surprinzătoare galaxie sferică, Messier 89, fotografiată de Hubble
Această uriaşă minge de stele - în jur de 100 de miliarde în total - este o galaxie eliptică localizată la aproximativ 55 de milioane de ani lumină distanţă, cunoscută sub numele de Messier 89, conform Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).
Specificitatea acestei galaxii este aparenţa sa perfect sferică, un lucru neobişnuit pentru galaxiile eliptice care de obicei sunt nişte elipsoide alungite. Deocamdată însă nu poate fi exclusă nici posibilitatea ca această aparenţă sferică să fie legată de unghiul din care o observăm.
Galaxia Messier 89 este puţin mai mică decât Calea Lactee şi are câteva caracteristici interesante care se extind în spaţiul înconjurător, conform ESA. O astfel de caracteristică este o structură de gaze şi praf cosmice care se extinde până la aproximativ 150.000 de ani lumină de centrul galactic în care se află o gaură neagră supermasivă. Jeturi de particule superfierbinţi ţâşnesc din corpul galactic şi ajung până la 100.000 de ani lumină distanţă, ceea ce sugerează că Messier 89 a fost cândva mult mai activă decât în prezent.
De asemenea, această galaxie este înconjurată de numeroase straturi de "nori" cosmici, probabil reminiscenţe ale unor vechi ciocniri cu alte galaxii mai mici.
Galaxia Messier 89 a fost descoperită de astronomul francez Charles Messier în 1781. Acesta era un avid vânător de comete care a întocmit un celebru catalog cu obiectele cosmice care, în pofida aparenţelor, nu erau comete, pentru ca alţi astronomi să nu-şi mai piardă vremea studiindu-le. Majoritatea acestor obiecte care, într-adevăr nu sunt comete, s-au dovedit a fi galaxii. AGERPRES