SPAŢIU/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Complicata şi haotica dantelărie de nori din atmosfera superioară a lui Jupiter
Această imagine obţinută de sonda spaţială Juno, aparţinând NASA, la 23 mai 2018, dezvăluie complicata dantelărie de nori din straturile superioare ale atmosferei din emisfera boreală a giganticei planete gazoase Jupiter.
Fotografia a fost obţinută cu ocazia celui de-al 13-lea survol apropiat al sondei Juno, care a trecut la aproximativ 15.500 de kilometri de straturile de nori ale lui Jupiter, la o latitudine nordică de 56 de grade.
Această regiune a planetei este marcată de o dinamică haotică a atmosferei şi de numeroase turbulenţe. În general, norii surprinşi în nuanţe mai întunecate se află mai adânc în atmosfera joviană, în timp ce formaţiunile de culoare mai deschisă se află mai la suprafaţă. Aceşti nori sunt formaţi cel mai probabil din amoniac sau amoniac şi apă la care se adaugă, în proporţie mai mică, şi alte elemente chimice încă neidentificate.
Misiunea Juno a fost lansată în august 2011 cu scopul de a colecta date despre Jupiter şi este programată să se încheie în iulie 2018. Sonda s-a plasat pe orbita lui Jupiter la 4 iulie 2016. Orbita aleasă este foarte alungită (eliptică), fiind încheiată după 53 de zile. De-a lungul acestei orbite, sonda Juno ajunge până la doar câteva mii de kilometri de straturile superioare ale atmosferei joviene.
În timpul acestor pasaje la distanţă mică faţă de Jupiter sonda adună date despre structura giganticei planete, despre compoziţia atmosferei sale, precum şi despre gravitaţia şi câmpul magnetic ale planetei. Aceste informaţii vor fi interpretate pentru a desluşi mai multe despre modul de formare şi evoluţia planetelor gazoase gigantice.
De-a lungul acestei misiuni, Juno înconjoară planeta de 37 de ori. Misiunea se va încheia când Juno va plonja prin straturile ultradense ale atmosferei lui Jupiter şi va transmite ultimele date pe care le adună înainte de a fi strivită de presiunea atmosferică uriaşă. NASA a luat decizia de a încheia astfel misiunea pentru a se asigura că nu există niciun pericol de contaminare a sateliţilor jovieni care conţin apă şi pe care ar putea exista viaţă microbiană, fiind vorba în special de Europa.Echipa care se ocupă de Juno poate propune extinderea misiunii. AGERPRES