SPAŢIU/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Cizma italiană văzută din spaţiu
Satelitul Copernicus Sentinel-3A este dotat cu o serie de senzori de ultimă generaţie care adună un veritabil tezaur de informaţii menite să ajute la monitorizarea din spaţiu a planetei în continuă schimbare, iar această fotografie a fost obţinută prin intermediul camerei sale foto pentru uscat şi mare, conform Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).
De la est la vest în această imagine pot fi văzute marginile vestice ale României, Serbia, Bosnia Herţegovina, Croaţia, Marea Adriatică, Italia, în centrul fotografiei, apoi insulele Corsica şi Sardinia din Marea Mediterană. Spre nord, parţial ascunse de nori se află Germania, Elveţia, Austria şi Alpii.
La sud de Alpi, ascunsă de ceaţă se află Valea Po din Italia. Urmărind drumul râului Po către est, pot fi văzute sedimentele purtate de apă care ajung în Marea Adriatică. De altfel, aproape întreaga coastă estică a Italiei are culoarea verde-albăstruie din cauza sedimentelor, în timp ce de-a lungul coastei vestice a "Cizmei" nu se văd acumulări de sedimente.
Camera satelitului Copernicus Sentinel-3A poate fi folosită pentru a monitoriza atât ecosistemul marin cât şi cel terestru.
Peste puţin timp satelitului Sentinel-3A i se va alătura pe orbită fratele său geamăn, satelitul Sentinel-3B, ce urmează să fie lansat din Rusia la 25 aprilie. Împreună, cei doi sateliţi vor asigura cea mai bună acoperire de date pentru programul european Copernicus - cel mai mare program de monitorizare a mediului din lume.
Această fotografie a fost obţinută de satelitul Sentinel-3A la 28 septembrie 2016.AGERPRES