SPAŢIU-IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Un abis se cască sub 'ochii' lui Juno în atmosfera planetei Jupiter
Sonda spaţială Juno, aparţinând NASA, a surprins această imagine a unui vortex deschis în atmosfera planetei Jupiter, al cărui centru este întunecat la culoare, sugerând profunzimea până la care coboară această furtună printre straturile atmosferei joviene.
Imaginea a fost obţinută la 29 mai 2019, în timp ce sonda Juno realiza cel de-al 20-lea survol deasupra straturilor superioare ale atmosferei lui Jupiter, la o distanţă de 14.800 de kilometri. Vortexul din centrul fotografiei se afla la aproximativ 52 de grade latitudine în emisfera nordică a giganticei planete gazoase.
Misiunea Juno, cu un buget de 1,1 miliarde de dolari, a fost lansată în august 2011 cu scopul de a colecta date despre Jupiter şi era programată să se încheie în iulie 2018, însă a fost prelungită până în iulie 2021. Sonda s-a plasat pe orbita lui Jupiter la 4 iulie 2016. Orbita aleasă este foarte alungită (eliptică), fiind încheiată după 53 de zile. De-a lungul acestei orbite, sonda Juno ajunge până la doar câteva mii de kilometri de straturile superioare ale atmosferei joviene.
În timpul acestor pasaje la distanţă mică faţă de Jupiter sonda adună date despre structura giganticei planete, despre compoziţia atmosferei sale, precum şi despre gravitaţia şi câmpul magnetic ale planetei. Aceste informaţii vor fi interpretate pentru a desluşi mai multe despre modul de formare şi evoluţia planetelor gazoase gigantice.
De-a lungul acestei misiuni, Juno înconjoară planeta de cel puţin 37 de ori. Misiunea se va încheia când Juno va plonja prin straturile ultradense ale atmosferei lui Jupiter şi va transmite ultimele date pe care le adună înainte de a fi strivită de presiunea atmosferică uriaşă. NASA a luat decizia de a încheia astfel misiunea pentru a se asigura că nu există niciun pericol de contaminare a sateliţilor jovieni care conţin apă şi pe care ar putea exista viaţă microbiană, fiind vorba în special de Europa.AGERPRES