SPAŢIU / IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Norii grei şi veşnici ai planetei Venus (ESA)
Planeta Venus, sora Pământului, este un loc dinamic şi foarte neobişnuit. Curenţi atmosferici puternici circulă cu repeziciune în jurul planetei, purtând cu ei straturi groase de nori, aşa cum se poate observa în aceste imagini publicate de Agenţia Spaţială Europeană (ESA).
Pentru a ne da seama ce înseamnă dinamică atmosferică pe Venus este suficient să ne gândim că pe Pământ vântul poate atinge o cincime din viteza de rotaţie a planetei, pe când pe Venus vântul se poate deplasa cu o viteză de până la 60 de ori mai mare decât cea de rotaţie a planetei.
Observaţiile realizate de sonda Venus Express, aparţinând ESA, care a orbitat luceafărul de dimineaţă din 2006 până în 2014, sondându-i profunzimile atmosferice, au dus la descoperirea unor caracteristici ce pot părea ciudate. Emisfera planetei care nu se află îndreptată spre Soare are un comportament oarecum mai "misterios" decât cealaltă emisferă, conform ESA. Straturile de sori din emisfera aflată în noapte generează nişte modele atmosferice diferite faţă de cele înregistrate pe emisfera aflată în zi - straturi noroase mari, neregulate, ondulate şi cu nişte trăsături asemănătoare unor filamente - toate dominate de nişte misterioase "valuri atmosferice staţionare". Aceste valuri se ridică în atmosferă, rămân imobile prin raport la mişcarea de rotaţie a planetei şi par să fie concentrate deasupra unor forme de relief înalte de la suprafaţă, sugerând că topografia planetei influenţează ce se întâmplă la înălţimi mari în atmosferă.
Aceste trei imagini obţinute cu camerele în spectrul vizibil şi infraroşu ale sondei Venus Express prezintă detaliile acestor formaţiuni noroase: valuri staţionare (stânga), instabilitate dinamică (centru) şi filamentele atmosferice (dreapta).
Sonda Venus Express a fost lansată în 2005 şi a început să orbiteze planeta Venus în 2006. Misiunea s-a încheiat în decembrie 2014. AGERPRES