SPAŢIU - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Urme de roţi pe dunele de nisip marţiene
Una dintre cele mai de succes misiuni spaţiale desfăşurate vreodată, cea a roverului autonom Opportunity la suprafaţa planetei Marte, s-a încheiat după 15 ani, iar în această fotografie din 2010, realizată prin intermediul camerei de navigaţie a roverului, pot fi observate urmele lăsate de şenile lui Opportunity pe dunele marţiene.
Roverul Opportunity a pierdut legătura cu centrul de control al misiunii după ce regiunea în care se afla a fost lovită de o puternică furtună de praf, în iunie 2018. După ce au transmis mai mult de 1000 de comenzi în încercarea de a restabili legătura cu roverul, inginerii de la Space Flight Operations Facility din cadrul NASA's Jet Propulsion Laboratory (JPL), au făcut o ultimă tentativă de a trezi roverul la viaţă în urmă cu o săptămână, însă fără succes.
Ultimele date transmise de rover au fost recepţionate la 10 iunie 2018.
Conceput pentru o misiune de doar 90 de zile la suprafaţa lui Marte, unde trebuia să parcurgă 1.000 de metri, Opportunity a depăşit orice aşteptări prin rezistenţă, longevitate şi, în special, prin calitatea şi importanţa datelor ştiinţifice pe care le-a transmis spre Pământ. Pe lângă faptul că şi-a depăşit speranţa de viaţă de peste 60 de ori, roverul a parcurs cu 44 de kilometri mai mult decât era prevăzut în programul iniţial al misiunii.
Ultima transmisiune spre Terra a fost realizată din regiunea denumită Perseverance Valley.
Opportunity a asolizat în regiunea Meridiani Planum de pe Marte la data de 24 ianuarie 2004, la 7 luni după ce a fost lansat de la Cape Canaveral, Florida. Geamănul său, roverul Spirit, a asolizat cu 20 de zile mai devreme în craterul Gustav, cu diametrul de 160 de kilometri, aflat de cealaltă parte a Planetei Roşii faţă de locul ales pentru Opportunity. Misiunea lui Spirit, de asemenea un succes fulminant, s-a încheiat în 2011, la 7 ani după ce a ajuns pe Marte. AGERPRES