SPAŢIU - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Lansarea GOLD, instrument al NASA de monitorizare a unor fenomene atmosferice
NASA a lansat la sfârşitul lunii ianuarie instrumentul Global-scale Observations of the Limb and Disk (GOLD) pentru monitorizarea evenimentelor meteorologice majore din troposferă şi a influenţei exercitate de acestea până în ionosferă, acolo unde vremea spaţială se întâlneşte cu straturile superioare ale atmosferei.
Acest instrument se află la bordul satelitul geostaţionar SES-14 ce a fost transportat în spaţiu de o rachetă europeană Ariane 5.
GOLD este conceput să urmărească producerea fenomenelor meteorologice majore din troposferă, de tipul uraganelor, care produc perturbări în atmosferă ce ajung până la limita spaţiului extraterestru.
Instrumentul GOLD reprezintă o premieră din două motive: este pentru prima dată când NASA lansează un instrument ştiinţific ca pe o încărcătură comercială cu o rachetă europeană şi este şi prima dată când oamenii de ştiinţă vor avea posibilitatea să monitorizeze modul în care fenomenele meteorologice produse în troposferă influenţează straturile superioare ale atmosferei, în special ionosfera.
Aproape de dimensiunea unui mini-frigider, instrumentul GOLD cântăreşte 36 de kilograme. Acest instrument este un spectrograf de imagine care descompune lumina după lungimile de undă componente şi analizează intensitatea pe fiecare lungime de undă. Mai precis, acest instrument efectuează măsurători în spectrul ultraviolet îndepărtat, rezultând imagini în ultraviolet ale Pământului din poziţia geostaţionară a instrumentului, deasupra emisferei vestice.
GOLD colectează informaţii la fiecare 30 de minute, o frecvenţă mult mai ridicată decât a oricărei alte misiuni similare dinaintea sa. Pornind de la aceste imagini, oamenii de ştiinţă pot determina temperatura şi cantităţile relative ale diferitelor particule, aşa cum este oxigenul atomic sau azotul molecular, pentru a determina modul în care aceste gaze neutre influenţează condiţiile din ionosferă.
Această fotografie a fost realizată de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale în luna decembrie a anului trecut.AGERPRES