Spania, zguduită de un scandal de abuz sexual. Un reprezentant al coaliției de guvernare este acuzat de agresiune

Spania, zguduită de un scandal de abuz sexual. Un reprezentant al coaliției de guvernare este acuzat de agresiune

Un important reprezentant al partenerului junior din guvernul minoritar al Spaniei este investigat pentru acuzații de abuz sexual, au declarat oficialii vineri, la o zi după ce acesta a demisionat brusc, provocând un șoc coaliției fragile.

FOTO Inigo Errejon / Facebook

FOTO Inigo Errejon / Facebook

Într-o scrisoare postată joi pe X, Inigo Errejon, principalul purtător de cuvânt al platformei de stânga Sumar, a anunțat că se retrage din politică. El nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii privind acuzațiile, transmite Reuters .

Marți, un cont anonim de pe rețelele sociale a acuzat un „politician cunoscut din Madrid” de „abuz psihologic”, „manipulare” și „practici sexuale umilitoare”.

După anunțul demisiei lui Errejon, actrița și prezentatoarea de televiziune Elisa Mouliaa a scris pe X: „Sunt o victimă a abuzului sexual din partea lui Inigo Errejon și vreau să denunț acest lucru”.

Surse din Ministerul de Interne au declarat vineri că o plângere a fost depusă împotriva lui Errejon.

Postarea lui Errejon pe X nu a făcut referire la acuzații. El a explicat că decizia de a demisiona a fost motivată parțial de faptul că viața în atenția publicului a dus la o „subiectivitate toxică pe care patriarhatul o amplifică în cazul bărbaților”.

Sumar, care a promovat feminismul, a înregistrat deja o scădere accentuată a sprijinului în alegerile regionale și europene, ceea ce a determinat-o pe lidera sa, viceprim-ministrul Yolanda Diaz, să se retragă din funcția de lider de partid în iunie.

Scandalul apare în contextul unei campanii tot mai puternice împotriva abuzurilor de putere bazate pe gen, într-o țară în care, anul trecut, fostul șef al fotbalului spaniol, Luis Rubiales, a căzut în dizgrație după ce a sărutat-o public pe jucătoarea echipei naționale, Jenni Hermoso, pe buze, fără consimțământul ei. Rubiales susține că a fost un act consensual, iar cazul încă nu a fost decis de Înalta Curte.

Errejon, în vârstă de 40 de ani, a fost o figură proeminentă în politica spaniolă timp de peste un deceniu, după ce a co-fondat partidul de extremă-stânga Podemos, înainte de a forma partidul disident Mas Pais, care acum face parte din alianța Sumar.

Sumar a anunțat că a deschis o anchetă după ce mai mulți utilizatori X l-au numit pe acesta ca fiind subiectul contului anonim distribuit de jurnalista Cristina Fallaras, care a confirmat ulterior că el este subiectul acuzațiilor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Imaginea este de astăzi...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Tipul de femeie care este ca un drog pentru bărbați. Ce spun studiile despre adevărata lege a atracției între bărbat și femeie

4 Moment penibil pentru Putin. Dictatorul rus s-a bâlbâit încercând să pronunțe numele lui Erdogan, la summitul BRICS

5 „E de la țară” / Starleta TV Alina Ceușan, criticată dur pentru o fotografie controversată făcută la teatru