Spania: Părinţii condamnaţi pentru violenţă de gen vor fi privaţi de dreptul de vizitare a copiilor lor
Părinţii condamnaţi în Spania pentru violenţă de gen vor fi privaţi de dreptul de vizită a copiilor lor minori, o măsură adoptată de guvernul de stânga şi intrată în vigoare vineri, informează AFP.
Potrivit reformei Codului Civil spaniol, justiţia va putea retrage dreptul de vizită sau să-l refuze dacă părintele, despărţit şi căruia nu i-a revenit custodia copiilor, a fost declarat vinovat pentru că a ucis, încercat să ucidă, agresat sau abuzat partenerul sau copiii săi, sau dacă există "indicii fondate cu privire la acte de violenţă domestică sau de gen".
În anumite cazuri, un judecător va putea cu toate acestea autoriza vizite sau contacte, "ţinând în continuare cont de interesul suprem al copilului (...) şi evaluând în prealabil situaţia relaţiei" dintre părinte şi copil.
Această reformă, intrată în vigoare vineri, a fost publicată în Monitorul Oficial la începutul lui iunie, cu câteva zile înainte de un dublu infanticid care a bulversat Spania.
Două fetiţe de şase ani şi respectiv un an au fost date dispărute pe 27 aprilie după ce au plecat cu tatăl lor. Trupul uneia dintre ele a fost descoperit în iunie în apele mării, în largul insulelor Canare, pe fundul oceanului, într-un sac prins sub o ancoră.
Potrivit justiţiei, ipoteza "ce mai probabilă" este aceea că tatăl, care nu a acceptat separarea de mama fetelor sale, le-a ucis pe fetiţe pentru "a-i provoca fostei sale partenere cea mai mare durere pe care o putea imagina".
Spania este pionieră în materie de luptă împotriva violenţelor machiste şi a fost prima ţară din UE care a adoptat în 2004 o lege care face din genul victimei o circumstanţă agravantă în caz de agresiune.
Din 2003, Spania contabilizează oficial feminicidele. De atunci, 1.111 femei, dintre care 33 de la începutul anului 2021, au fost ucise de soţii sau foştii lor soţi, potrivit statisticilor oficiale. AGERPRES