Spania nu poate primit turistul cu "lovituri de picior", spune prim-ministrul Mariano Rajoy
Turistul nu poate fi primit cu "lovituri de picior", a declarat luni șeful guvernului spaniol Mariano Rajoy, în plină polemică privind acte de vandalism comise împotriva intereselor turistice în Spania, relatează AFP.
Sectorul turismului reprezintă peste 11% din PIB în Spania și asigură locuri de muncă pentru 2,5 milioane de persoane.
Dezbaterea este însă virulentă într-o țară în care s-a dezvoltat o veritabilă "turismofobie", care ar fi apărut în locuri invadate de vizitatori străini.
Polemica a izbucnit la sfârșitul lunii iulie, când patru persoane cu cagule au obligat un autocar cu turiști din Barcelona să se oprească, i-au tăiat pneurile și au scris pe parbriz sloganul "turismul ucide cartierele".
Acțiunea respectivă a fost revendicată de Arran, mișcarea tinerilor din micul partid de stânga CUP care militează pentru independență și care are zece deputați în parlamentul catalan. Militanții săi denunță "un model de turism care generează beneficii pentru foarte puține persoane și care agravează condițiile de viață ale majorității".
Ulterior, ei au postat pe internet înregistrări video cu alte acțiuni de-ale lor, de pildă tăierea cauciucurilor bicicletelor turiștilor la Barcelona sau lansarea de confeti asupra clienților unui restaurant din Palma de Mallorca, în insulele Baleare.
În Țara Bascilor, o altă organizație a anunțat o manifestație la San Sebastian în data de 17 august, care are sloganul "Turismul vostru, sărăcia tinerilor".
Mariano Rajoy a subliniat luni faptul că turismul "este unul dintre sectoarele care trag cel mai mult economia spaniolă" și a făcut apel ca acesta să fie "întreținut și susținut".
Spania tocmai a bătut, pentru al patrulea an consecutiv, recordul de turiști primiți, care a fost de 75 de milioane de vizitatori în 2016. Iar numărul turiștilor străini a crescut cu încă 11,6% în prima jumătate a acestui an.
Aceste rezultate excepționale sunt în parte favorizate de venirea unor turiști care evită destinații ca Turcia, Egipt sau capitale europene lovite de atentate.
Apariția turismului în masă în numeroase locuri generează totuși un disconfort crescând în rândul spaniolilor. Mulți se plâng de faptul că străzile sunt mereu pline, că afacerile tradiționale dispar, dar și de comportamentul turiștilor sau de prețurile în creștere din sectorul imobiliar.
AGERPRES