Spania își crește prezența militară în România

Spania își crește prezența militară în România

Spania va suplimenta prezenţa militară în România şi în Slovacia, în cadrul măsurilor de consolidare a apărării flancului estic al NATO, a declarat, la Summitul Alianţei Nord-Atlantice, premierul spaniol, Pedro Sánchez.

Pedro Sánchez

Pedro Sánchez

„Spania va anunţa suplimentarea prezenţei noastre militare pe flancul estic, în primul rând în România, dar şi în Slovacia”, a declarat Pedro Sánchez, citat de publicaţia „La Vanguardia“. Premierul spaniol a mai explicat că „noile planuri de apărare la nivel regional vor avea o strategie orientată la 360 de grade”, în conformitate cu noul Concept Strategic al NATO de adoptare a unor măsuri de contracarare a ameninţărilor pe flancurile nordic, central şi sud-estic. „Spania va continua să contribuie la efortul aliaților de a obține o pace dreaptă și durabilă, pe care am cerut-o încă de la începutul războiului”, a spus Sánchez.

Concret, Spania va participa la noul batalion internaţional din Slovacia, unitate la care contribuie şi Statele Unite, Germania şi Slovenia, dar va trimite și 250 de militari suplimentari la desfășurările pe care le are deja în România, conform portalului El Periódico. În 2021, Spania a detaşat în România avioane de vânătoare şi 130 de militari. Șeful Executivului spaniol a dat asigurări că președinții ambelor țări i-au cerut să transmită societății spaniole recunoștință pentru acest „angajament și această solidaritate pentru siguranța lor, care este și a noastră”, potrivit noticiasdegipuzkoa.eus .

Alianţa Nord-Atlantică va intensifica măsurile de apărare şi descurajare militară, în contextul riscurilor generate de Rusia. Planurile regionale ale Alianței prevăd măsuri de apărare şi descurajare militară, având componente terestre, aeriene, maritime, cibernetice şi spaţiale. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că planurile de apărare la nivel regional vor fi susţinute cu peste 300.000 de militari aflaţi în stare de disponibilitate ridicată şi prin capabilităţi majore în toate domeniile.

NATO a ajuns la un acord privind și consolidarea apărării sale antiaeriene. Conceptul este unul similar cu cel al misiunilor de poliție aeriană și va însemna rotația sistemelor de apărare aeriană ale statelor membre de-a lungul flancului estic al NATO.

De asemenea, liderii NATO au aprobat un nou plan de acțiune pentru producția de apărare. Acest lucru va accelera achizițiile comune, va stimula interoperabilitatea și va genera investiții și capacitate de producție.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…