Spania investighează dacă există legături între spionajul rus şi separatiştii catalani
Un judecător spaniol investighează deplasările efectuate în regiunea catalană de un grup militar rus de elită denumit ''Unitatea 29155'', suspectat de operaţiuni de destabilizare în Europa, şi încearcă de asemenea să stabilească dacă există legături între spionajul rus şi separatiştii catalani, consemnează vineri agenţia EFE.
Potrivit cotidianului El Pais, în anul 2017, înaintea referendumului organizat de secesioniştii catalani pe 1 octombrie, a fost semnalată prezenţa generalului rus Denis Sergheev, un veteran al serviciului rus de informaţii militare GRU, care ar fi călătorit în Spania sub numele de acoperire Serghei Fedotov.
Numele Denis Sergheev a fost evocat şi în operaţiunea montată de serviciile secrete ruse pentru asasinarea fostului spion rus Serghei Skripal, otrăvit împreună cu fiica sa anul trecut în Marea Britanie cu o substanţă neurotoxică.
Conform unor surse din cadrul investigaţiei, se încearcă acum determinarea motivului prezenţei acestui ofiţer rus în Catalonia înaintea, în timpul şi după referendumul secesionist, respectiv dacă el a avut vreo legătură cu acţiunea separatiştilor sau pur şi simplu a fost în trecere pe acolo.
Judecătorul Manuel García Castellón, care conduce de câteva luni această investigaţie cu regim secret, instrumentează în paralel un dosar de terorism în care sunt acuzaţi şapte membri ai aşa-numitei Echipe de Răspuns Tactic (Equipo de Respuesta Táctica - ERT), un grup radicalizat al separatiştilor din Comitetele de Apărare a Republicii (Comités de Defensa de la República - CDR).
Într-un dosar separat este investigată pentru terorism platforma separatistă Tsunami Democratic, promotoare a recentelor mobilizări împotriva pedepselor cu închisoarea primite de liderii separatişti catalani, fiind cercetată şi o presupusă legătură între această platformă şi acea unitate a GRU.
Potrivit El Pais, nu este prima dată când apar suspiciuni privind o presupusă ingerinţă rusă şi a spionajului rusesc în acţiunile separatiste catalane. La rândul său, cotidianul catalan El Periodico scrie că fostul lider catalan Carles Puigdemont (care a fugit în Belgia pentru a nu fi arestat), într-o discuţie cu un fost deputat rus apropiat al preşedintelui Vladimir Putin i-ar fi propus acestuia recunoaşterea anexării Crimeei în schimbul unui sprijin din partea Rusiei pentru independenţa Cataloniei. AGERPRES