Spania: Guvernul trage un semnal de alarmă faţă de recrudescenţa cazurilor de feminicid, cinci doar săptămâna trecută
Guvernul spaniol a lansat luni un semnal de alarmă faţă de 'flagelul machist' din ţară, după ce săptămâna trecută cinci femei au fost omorâte de actuali sau foşti parteneri, ceea ce a ridicat la 14 numărul total al cazurilor de feminicid de la începutul anului, transmite AFP.
'Este o realitate dură şi o realitate insuportabilă (...) Spania este pradă a unui flagel machist care face ca bărbaţi să omoare femei pentru că sunt femei, şi să le omoare copiii pentru că sunt mame', a declarat premierul socialist Pedro Sanchez, cu prilejul unei vizite în oraşul Toledo, nu departe de Madrid.
El a reamintit că, din 2013, de când Spania contabilizează în mod oficial cazurile de feminicid, 1.092 de femei au fost omorâte de partenerii lor.
'Nu putem să ne întoarcem privirea atât timp cât aceste asasinate se vor produce în fiecare zi. Nu trebuie să ne simţim străini de durerea sau de frica încercate de mii de femei pentru că sunt femei în ţara noastră', a adăugat Sanchez.
Şeful guvernului a lansat 'un apel întregii societăţi, instituţiilor şi tuturor partidelor politice pentru ca violenţa de gen să nu fie banalizată şi pentru ca noi să combatem împreună flagelul machist care ne provoacă atâta ruşine'.
Şi alţi membri ai guvernului au reacţionat pe acest subiect, vicepremierul Carmén Calvo scriind într-o postare pe Twitter că săptămâna trecută a fost una "neagră".
Preşedinta Observatorului contra violenţei domestice şi de gen, Angeles Carmona, a emis ipoteza că această recrudescenţă a cazurilor de feminicid poate fi legată de 'revenirea la normalitate' după recenta ridicare a stării de urgenţă sanitară, ce a fost în vigoare de la sfârşitul lunii octombrie pentru combatarea epidemiei de COVID-19.
'Revenirea la normalitate poate spori teama agresorului de a pierde controlul asupra victimelor sale', a afirmat ea duminică seara la televiziunea naţională.
Opinia este împărtăşită şi de avocata Altamira Gonzalo, de la asociaţia feministă Themis, care a explicat la acelaşi post că 'momentul de luare a deciziei de separare, de divorţ (reprezintă) un pericol major'.
Spania a făcut din protejarea femeilor o prioritate începând din 1997. În 2004, parlamentul a adoptat în unanimitate prima lege din Europa prin care genul victimei este considerat circumstanţă agravantă în caz de agresiune.AGERPRES