Spania cere din nou SUA să îndepărteze solul contaminat de la locul accidentului nuclear din 1966

Spania cere din nou SUA să îndepărteze solul contaminat de la locul accidentului nuclear din 1966

La aproape 60 de ani după acel accident aerian care a aruncat patru bombe cu hidrogen în sud-estul Spaniei, împrăștiind plutoniu radioactiv în peisaj, oficialii spanioli au reînnoit solicitarea ca Washingtonul să transporte zeci de mii de metri cubi de sol contaminat în SUA, pentru depozitare.

Accidentul aerian din 1966 din Spania FOTO Arhivă

Accidentul aerian din 1966 din Spania FOTO Arhivă

Pământul contaminat din Almeria este rezultatul accidentului aerian din 1966 în care a fost implicat un B-52 încărcat cu bombe cu hidrogen. O coliziune în aer a aruncat patru bombe americane cu hidrogen în sud-estul Spaniei, contaminând zona.

O sursă din cadrul ministerului spaniol al afacerilor externe a confirmat luni că Spania a cerut în mod oficial SUA să ia măsuri pentru a îndepărta pământul radioactiv. Solicitarea este în conformitate cu un acord fără caracter obligatoriu, încheiat între cele două țări în 2015 și care includea un angajament al SUA de a „aranja eliminarea pământului contaminat într-un loc adecvat din Statele Unite”.

Întrucât SUA nu au răspuns încă în mod oficial, sursa a refuzat să ofere mai multe detalii. El País, ziarul spaniol care a relatat primul povestea, a declarat că cererea a fost depusă în urmă cu câteva luni. Guvernul SUA nu a răspuns la o solicitare de comentarii, scrie The Guardian.

2,5 kg de plutoniu, împrăștiate în zonă

Cererea este cel mai recent capitol dintr-o saga care datează din ianuarie 1966. Atunci, un bombardier american B-52 încărcat cu arme nucleare s-a ciocnit cu un avion cisternă în timpul unei operațiuni de realimentare în aer în largul coastei Almeriei, Spania. Șapte dintre cei 11 membri ai echipajului celor două avioane au fost uciși.

Patru bombe cu hidrogen au căzut din B-52; una a fost recuperată ulterior intactă în Marea Mediterană, în timp ce celelalte trei s-au prăbușit pe uscat , în apropiere de satul de coastă Palomares.

Deși bombele nu au explodat, două dintre detonatoarele pline cu plutoniu au explodat, împrăștiind 2,5 kg de plutoniu 239 radioactiv prin peisaj.

SUA au trimis aproximativ 1.600 de militari la locul prăbușirii pentru a recupera armele și a curăța contaminarea. Aproximativ 1.400 de tone de sol contaminat au fost transportate la o instalație din Carolina de Sud.

Acordul, din 2015

Ambele țări au ținut să minimalizeze coliziunea, care a avut loc în plin război rece și în timp ce Spania se afla sub dictatura lui Franco.

Pe fondul temerilor că riscul de contaminare radioactivă ar putea afecta industria turistică în curs de dezvoltare a țării, ministrul spaniol al turismului de atunci și ambasadorul SUA au făcut o baie în mare în largul coastei Palomares în săptămânile de după incident.

Preocupările legate de impactul persistent al coliziunii au revenit în centrul atenției în 2007, după ce un studiu a sugerat că până la 50.000 de metri pătrați de teren au rămas contaminați. Zona afectată a fost împrejmuită și nu a mai putut fi folosită pentru agricultură sau dezvoltare.

În 2015, Madridul și Washingtonul au semnat un acord de negociere a unui acord obligatoriu pentru reabilitarea sitului.

Recenta decizie a guvernului spaniol de a relua discuția cu SUA a fost determinată de evaluarea că relațiile bilaterale sunt „la cel mai bun nivel din ultimii ani”.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

3 Așa este în America...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...