Spania a pus gând rău închirierii locuințelor în scop turistic: „Trebuie să protejăm drepturile sociale”

Spania a pus gând rău închirierii locuințelor în scop turistic: „Trebuie să protejăm drepturile sociale”

În contextul furiei crescânde a localnicilor care se consideră marginalizați în ceea ce privește piața imobiliară, Guvernul spaniol a decis miercuri să pună capăt închirierilor de locuințe pe termen scurt și în scop turistic, relatează Reuters, conform Agerpres.

Executivul va elabora un registru al proprietăților închiriate în scop turistic. foto pixabay

Executivul va elabora un registru al proprietăților închiriate în scop turistic. foto pixabay

În vederea verificării autorizațiilor, Guvernul va efectua investigații asupra anunțurilor postate pe platforme precum Airbnb și Booking.com, a transmis ministrul Drepturilor Sociale, Pablo Bustinduy.

Dacă o locuinţă nu are autorizaţia pentru turism, publicitatea pe platformele online ar trebui să fie ilegală şi în consecinţă pedepsită", a declarat Pablo Bustinduy în cadrul unui interviu acordat postului public de televiziune TVE.

Spania se zbate să găsească un echilibru între promovarea turismului, unul dintre motoarele economiei, şi reacția la preocupărilor localnicilor care își mai permit să închirieze o locuinţă, întrucât proprietarii preferă să le închirieze turiştilor.

Edilul din Barcelona, Jaume Collboni, a anunțat un plan privind eliminarea treptată a tuturor contractelor de închiriere a locuințele pe termen scurt până în 2028.

Apartur, o asociaţie care îi reprezintă pe proprietarii de apartamente închiriate în scop turistic, a declarat că măsura este echivalentă cu o expropriere, în vreme ce Curtea Constituţională din Spania verifică dacă este legală.

Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a transmis de curând că Executivul va elabora un registru al proprietăților închiriate în scop turistic, din dorința de a limita numărul locuințelor puse spre închiriere.

Guvernul are în vedere luarea unor măsuri pentru a limita închirierile pe termen mediu, pentru perioade cuprinse între una și 11 luni, și ar putea acorda vecinilor din blocurile de apartamente posibilitatea de a se pronunța cu privire la posibilitatea ca un proprietar să își poată lista proprietatea pe platforme, a declarat ministrul pentru Locuințe, Isabel Rodriguez.

Trebuie să protejăm drepturile sociale, cum este dreptul la locuinţă", a spus Isabel Rodriguez pentru postul de radio Cadena SER.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Nu ştiu cine a dat...” / Cum a reacționat Roxana Nemeș după ce a aflat că a fost filmată în timpul unei partide de amor

2 Sean Penn și iubita sa din Republica Moldova, cu 34 de ani mai tânără, fotografiați în aeroportul LAX

3 Madalina Pamfile, prinsă de poliție în timp ce conducea haotic, în sectorul 1: fosta asistentă TV a fost încătușată după o reacție agresivă

4 Cum dai vârsta biologică a organismului înapoi prin 8 lucruri simple

5 „I-am ajutat suficient pe ucraineni?” Un general român decorat de americani are răspunsul