Șpăgarii de la Frontieră reţinuţi de DNA, iertați de Tribunalul Vaslui. Verdictul final, la Curtea de Apel Iaşi

Șpăgarii de la Frontieră reţinuţi de DNA, iertați de Tribunalul Vaslui. Verdictul final, la Curtea de Apel Iaşi

Poliţiştii de frontieră din Borş-Bihor şi lucrătorii Biroului Vamal Sculeni-Iași, reţinuţi pentru corupţie, ar putea fi eliberaţi. Tribunalul Vaslui a respins propunerea de arestare formulată de DNA pe numele lor.

Între cei reţinuţi se numără şi poliţişti de frontieră din Borş, ridicaţi de DGA. Foto: Laura Gal

Între cei reţinuţi se numără şi poliţişti de frontieră din Borş, ridicaţi de DGA. Foto: Laura Gal

Soluţia a fost pronunţată miercuri seara, 18 ianuarie, de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Vaslui în cazul celor patru poliţişti de frontieră din Borş, respectiv patru lucrători de la Biroul Vamal de Frontieră Sculeni, reţinuţi pentru 24 ore de procurorii DNA Iaşi, pentru acuzaţii de luare de mită şi trafic de influenţă.

Este vorba despre poliţiştii de frontieră Cosmin Măduţa, Petru Daniel Moş, Marius Gelu Şereş, Mădălin Ţărău şi lucrătorii vamali Ioan Iulian Calance, Loredana Aura Pătraşcu, Ioan Pendos și Antonela Pricop, pe care procurorii DNA i-ar fi vrut arestaţi preventiv, însă pe care instanţa a decis să-i plaseze sub control judiciar pe o perioadă de 60 zile.

Mită provocată

Apărătorul poliţiştilor de frontieră Cosmin Măduţa şi Gelu Şereş, avocatul Răzvan Doseanu, a declarat, pentru Adevărul, că soluţia este întemeiată în condiţiile în care procurorii DNA nu au putut demonstra că frontieriştii şi lucrătorii vamali reprezintă un pericol public.

„Pentru poliţiştii de frontieră din Borş, ultimul act material reţinut este de acum un an şi jumătate. Adică au mai stat atâta timp în libertate, iar acum vii să spui că reprezintă pericol public?!", a explicat avocatul.

Doseanu susţine, totodată, că dosarul este întocmit exclusiv pe fapte „provocate de investigatori sub acoperire".

„Nu există în dosarul cauzei indicii că aceşti agenţi au comis şi alte asemenea fapte“, zice avocatul care reproşează DNA şi că şi-ar fi depăşit competenţele în această cauză. „Potrivit legii, DNA poate cerceta personal vamal şi ofiţeri de poliţie judiciară, respectiv cauzele în care mita depăşeşte 10.000 euro. În acest caz, este vorba despre agenţi de poliţie şi mită cu mult sub 10.000 euro, deci competenţa de a face cercetări revine Parchetelor de pe lângă Tribunale. În opinia mea, toate probele sunt lovite de nulitate absolută“, spune Doseanu.

Verdictul final la Curtea de Apel Iaşi

Cert este că cele opt persoane reţinute vor rămâne, încă, în spatele gratiilor, până când propunerea de arestare formulată de DNA Iaşi pe numele lor nu va fi analizată şi de Curtea de Apel Iaşi, procurorii având posibilitatea să conteste soluţia Tribunalului Vaslui în termen de 48 ore de la comunicare.

După cum a relatat, deja, Adevarul, patru poliţişti de frontieră din Borş şi patru lucrători de la Biroul Vamal de Frontieră Sculeni au fost reţinuţi, marţi, pentru 24 de ore , într-un dosar al DNA Iaşi în care sunt anchetate în total 23 de persoane, pentru fapte de luare de mită şi trafic de influenţă. În perioada 2021-2022, aceştia ar fi pretins şi primit în repetate rânduri sume între 20 și 250 euro , de la persoane care efectuau activități de transport călători sau de mărfuri dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene și invers, a transmis DNA.

În schimbul banilor, vameşii şi poliţiştii de frontieră ar fi favorizat trecerea persoanelor şi nu luau măsuri în cazul în care acestea nu au respectat reglementările vizând perioadele de ședere în Uniunea Europeană de către cetățeni extra-comunitari, iar pe de alta, în cazul transportatorilor, au permis trecerea coletelor aflate în maşinile acestora, chiar dacă în pachete se aflau mărfuri ori produse accizabile.

În dosar se desfăşoară cercetări și față de alte persoane, ancheta fiind realizată în coordonare cu autorități judiciare din Republica Moldova, beneficiind de sprijinul Eurojust (Agenția Uniunii Europene pentru cooperare judiciară în materie penală).

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”